művész


Eszenyi Enikő
4

Eszenyi Enikő

Született: január 11.

Színésznő, rendező, színházigazgató

Eszenyi Enikő Csengerben született, Szabolcs-Szatmár-Megyében. Tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte, ahol színésznőként szerzett diplomát 1983-ban. Mesterei Horvai István és Kapás Dezső voltak. A Vígszínházban töltötte két éves főiskolai gyakorlatát majd 1983-ban oda szerződött.

Színészként számos fontos szerepet eljátszott már…

 Tovább

Aktuális programok


A diktátor

Vígszínház

Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve, A diktátor mélyen humanista alkotás. A kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében…

Mikve

Vörösmarty Színház

Nyolc különböző helyzetű, és korú nő találkozik itt, akik történeteket osztanak meg egymással saját életükről, gondjaikról. Együtt keresik helyüket,…

Színésznő, rendező, színházigazgató

Eszenyi Enikő Csengerben született, Szabolcs-Szatmár-Megyében. Tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte, ahol színésznőként szerzett diplomát 1983-ban. Mesterei Horvai István és Kapás Dezső voltak. A Vígszínházban töltötte két éves főiskolai gyakorlatát majd 1983-ban oda szerződött.

Színészként számos fontos szerepet eljátszott már a drámairodalom remekműveiből, elsősorban Shakespeare nőalakjai közül Lady Annát, Lady Machbeth-et, Kleopátrát, Rosalindát, Violát, a Lear királyban pedig Cordéliát és a Bolondot. Emlékezetes alakításai között szerepel Szent Johanna (Shaw: Szent Johanna), Nasztya (Gorkij: Éjjeli menedékhely), Blanche (Tennessee Williams: A vágy villamosa), Margaret (Tennesse Williams: Macska a forró tetőn), Alison (Osborne: Dühöngő ifjúság), Nóra (Ibsen: Nóra), Lulu (Frank Wedekind: Lulu), Ranyevszkaja (Csehov Cseresznyéskert). Színészi munkáját  a szakma több előadásban is a legjobb alakításért járó díjjal jutalmazta. Az elmúlt évadokban három új szerepben lépett színpadra: Hadar Galron Mikve és Yasmina Reza Az öldöklés istene című darabjában, valamint Bertolt Brecht Jóembert keresünk című drámájában, melyben főszerepet játszik. Ez az alakítása, Sen Te / Sui Ta megformálása az elmúlt évek egyik legnagyobb színészi sikere lett.

Eszenyi Enikő 1991-ben kezdett rendezni. Első bemutatójára a Budapesti Kamaraszínházban került sor, ahol Büchner Leonce és Lénáját állította színpadra, mely hét díjat nyert az 1991-es Országos Színházi Találkozón – köztük a legjobb rendezésért járó elismerést és a legjobb férfi illetve legjobb női főszereplőnek járó díjakat is –, és nagy sikerrel játszották további öt évadon keresztül.

Következő évadban Marton László igazgató felkérésére a Vígszínház nagyszínpadán megrendezte A West Side Story-t, mellyel ismét elnyerte a legjobb rendezés díját. Következő munkája – Kleist Heilbronni Katicája – is hasonló szakmai- és közönségsikert aratott és elnyerte a legjobb díszlet és a legjobb jelmez díját, és az egyik színész munkáját a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjjal honorálták. 

Shakespeare-rendezéseinek első állomása a Pozsonyi Nemzeti Színház Ahogy tetszik című előadása volt, melynek bemutatójára 1996-ban került sor, és ez elnyerte a Nyitrai Nemzetközi Színházi Fesztiválon a legjobb női- illetve férfi-főszereplőknek járó díjat és a legjobb rendezésért járó elismerést is. Öt évvel később, 2002-ben ismét jelölték erre a rangos díjra, az Antonius és Kleopátráért, amit a pozsonyi Nemzeti Színházban rendezett. A kétezres évek elején a prágai Nemzeti Színházban és a Vígszínházban is megrendezte a Sok hűhó semmiért című vígjátékot, és Prágában színpadra állította a Tévedések vígjátékát illetve a Vízkereszt vagy amit akartok című műveket. Shakespeare-rendezéseinek fontos darabja az Othello, amit 2009 őszén mutatott be a Vígszínház, Eszenyi Enikő első igazgatói évadának nyitó- és programadó előadásaként. 2011 márciusában pedig az ő rendezésében mutatták be a Rómeó és Júliát, melyet azóta is sikerrel játszanak, és már több mint 35.000 látták.

Külföldi rendezői karrierjének folytatásaként 2003 őszén a prágai Bez Zábrádli Színházban megrendezte Örkény István Tóték című abszurdját, 2005-ben pedig Lope de Vegától A kertész kutyáját a prágai Nemzeti Színházban. Európai rendezői sikereinek köszönhetően meghívást kapott a washingtoni Arena Stage-től, ahol 2004 januárjában színpadra állította Brecht Egy fő az egy fő című drámáját

Külföldi munkái mellett fáradhatatlanul rendezett Budapesten a Vígszínházban illetve a Pesti Színházban. A klasszikus drámairodalom remekművei közül színpadra állította Osztrovszkij Négy lába van a lónak, mégis megbotlik és Beumarchais Figaro házassága című drámáját; a kortársak közül pedig Grumberg Varrónők; Winterberg-Rukov-Hansen Az ünnep és Tracy Letts Augusztus Oklahomában című művét. Az Augusztus Oklahomában rendezése több szakmai elismerést illetve díjat kapott, és sikerrel szerepelt a Pécsi Országos Színházi Találkozón. Kortárs drámák iránti vonzalmának jele, hogy 2011-ben megrendezte Simon Stephens Punk Rock-ját, most pedig Hanoch Levin Átutazók című színművének rendezésén dolgozik.

Eszenyi Enikő otthonosan mozog a zenés színházi műfajokban is. Az utóbbi pár évben két operetett is rendezett: a Bál a Savoybant a Budapesti Operettszínházban és a Marica grófnőt a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A legutóbbi vígszínházi rendezései közül a Hegedűs a háztetőn és A lovakat lelövik, ugye? nagy közönségsiker, és kivívta a kritika elismerését is.

Több mint 25 nagyjátékfilmben és legalább ugyanennyi tévéfilmben szerepelt. Filmes alakításaiért több szakmai- és közönségdíjat is magáénak tudhat. Önálló estjeivel pedig – melyből öt készült – országszerte nagy sikereket aratott.

Eszenyi Enikő munkásságát nemcsak szakmai díjakkal és elismerésekkel, de több állami kitüntetéssel jutalmazták: a Jászai Mari-díj és az Érdemes Művész elismerés után 2002-ben megkapta a Kossuth-díjat, ami a legrangosabb magyar állami kitüntetés, 2007-ben pedig a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét. 2010-ben a Magyar Kultúra Nagykövetének választották. 2012 januárjában az Év Embere díjazottjai közé választották, és elnyerte az Év Művésze 2011 díjat.

2009. február 1-jén a Vígszínház igazgatójának nevezték ki. Igazgatóként fontos számára, hogy a társulattal közösen, a hagyományokat megőrizve, új energiákkal szülessen újra a színház, mely erőteljes, friss, mai hangon tud szólni közönségéhez.

 
Díjai:
Ruttkai Éva-díj 1989
Jászai Mari-díj 1989
Színikritikusok Díja 1989
Ajtay Andor-díj 1989
legjobb epizódalakítás díja 1990
tv-kritikusok díja Színházi Találkozó legjobb női epizódalakítás díja 1990
Ajtay Andor-dí 1990
színikritikusok díja 1990, 1991, 2000
Színházi Találkozó legjobb rendezés díja 1991, 1995
Ajtay Andor-díj 1992
Erzsébet-díj 1993
színikritikusok díja 1993
Tv-nívódíj 1993
Hekuba-díj 1994
Érdemes művész 1996
Filmszemle legjobb női alakítás díja 1996
Legjobb rendezés díja (Nyitrai Fesztivál) 1996
Súgó Csiga -díj 2001
Ajtay Andor-díj 2001
Hevesi Sándor-díj 2001
Kossuth-díj 2001
Súgó Csiga-díj 2004
Legjobb színészi alakítás díja (Szarajevói Nemzetközi Színházi Fesztivál) 2004
Colombina-díj a legjobb női alakításért (Vidor Fesztivál) 2004

Fontosabb színházi szerepek:
Shakespeare: Szentivánéji álom - Tündér
Szép Ernő: Május - a lány
Beckett: Az utolsó tekercs - Nő
Csurka: Ki lesz a bálanya? - A lány
Jellicoe: A csábítás trükkje Nancy (Zalaegerszeg)
Mrozek: Tangó - Ala
Kern András-Sándor Pál: Ragyogj, ragyogj, csillagom! - Kriszja
Vörösmarty: Csongor és Tünde - Tünde (Eger)
Hampton: Veszedelmes viszonyok - Tourvelné
Ionesco: A különóra - A tanítvány
A kopasz énekesnő - Mary
Gyurkovics: Fekvőtámasz - Ibi
Levin: Veronica szobája - Lány
Csurka: Vizsgák és fegyelmik - Szenci Éva
Kornis: Kozma - Csilla
Kornis: Körmagyar - fiatalasszony
Gorkij: Éjjeli menedékhely - Nasztya
Dolly Roll-Böhm György: Egy tenyér, ha csattan - Janet Shirley (Rock Színház)
Vargas Llosa: Pantaleón és a hölgyvendégek - Brazilka hölgyvendég
Niccodemi: Hajnalban, délben, este - Anna
Ibsen: A nép ellensége - Petra
Brecht-Weill: Koldusopera - Lucy
Eisemann-Zágon: Fekete Péter - Claire
Feydeau: Balek - szobalány
Shakespeare: III. Richárd Lady - Anna
Shakespeare: Ahogy tetszik- Rosalinda
Shakespeare: Macbeth - Lady Macbeth
Shakespeare: Ahogy tetszik - Rosalinda (Miskolc)
Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok - Viola
Molnár: Játék a kastélyban - Annie
Molnár: Liliom - Juli
Osborne: Dühöngő ifjúság - Alison
Turgenyev: Egy hónap falun - Natalja
Békés Pál: Össztánc
Shaw: Szent Johanna - Johanna
Szomory: Hermelin - Tóth Hermin
Gurney: Sylvia - Sylvia
Szigligeti: Liliomfi - Mariska
Anouilh: Colombe - Colombe
Tennessee Williams: A vágy villamosa - Blanche
Tennessee Williams: Macska a forró tetőn - Margaret
Henrik Ibsen: Nóra a babaházban - Nóra
Shakespeare: Antonius és Kleopátra - Kleopátra
Eisemann-Békeffi-Éri Halász: Egy csók és más semmi - Annie
Dodo Gombár: Ég és nő között - A nő
Schiller: Stuárt Mária - Stuart Mária
Lope de Vega: A kertész Kutyája - Diana, Belflor grófnője
Csehov: Cseresznyéskert - Ranyevszkaja, Ljubov Andrejevna, földbirtokosnő
Frank Wedekind: Lulu - Lulu
 
Filmszerepek:
Cha-cha-cha (1981)
Hatásvadászok (1982)
Boszorkányszombat (1983)
Az élet muzsikája (Kálmán Imréről) (1984)
Angyali üdvözlet (1984)
Megfelelő ember kényes feladatra
Eldorádó (1988)
Hanussen (1988)
Tanmesék a szexről (1988)
Eszterkönyv (1989)
Hecc (1989)
Legényanya (1989)
Orfeusz
Csapd le csacsi! (1990)
A skorpió megeszi az ikreket reggelire (1991)
Halálutak és angyalok (1991)
Sztracsatella (1995)
Szappanbuborékok (1995)
Csajok (1995)
Szeressük egymást gyerekek! - Ég a város, ég a ház is (1995)
Papsajt (2001)
Torzók (2001)
Kontroll (2003)
Alterego (2007)
Overnight (2007)

Tv szerepek:
Heten Budapest ellen
Én és a kisöcsém
Börtönkarrier
A hét akasztott
A kaméliás hölgy
A hirdetés
Szakíts helyettem
Területrendezés
Liszt Ferenc élete (sorozat)
A szembesítés eredménytelen
Fürdő show
Síremlék Pilinszky János színművének
Csalással nem!
A lázadó
A tribádok éjszakája
A félelem fokozatai
Az ibolya
Lement a hold
Kémeri (sorozat)
Rutinmunka
Molitor-ház
Szemet szemért
Gül baba
Szarkofág
Biblia
Szomorú keringő (szlovák film)
Csodálatos vadállatok

Színházi rendezései:
Büchner: Leonce és Léna (Budapesti Kamaraszínház)
Bernstein: West Side Story (Budapest, Vígszínház)
Kleist: A heilbronni Katica avagy a tűzpróba (Budapest, Vígszínház)
Brecht: Baal (Budapest, Vígszínház)
Labiche: Olasz szalmakalap (Budapest, Vígszínház)
Brecht: Kispolgárnász (Budapest, Pesti Színház)
Shakespeare: Sok hűhó semmiért (Vígszínház és Cseh Nemzeti Színház)
Shakespeare: Ahogy tetszik (Szlovák Nemzeti Színház)
Shakespeare: Tévedések vígjátéka (Cseh Nemzeti Színház, Vígszínház)
Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok ( Cseh Nemzeti Színház)
Shakespeare: Antonius és Kleopátra (Vígszínház és Szlovák Nemzeti Színház)
Örkény István: Tóték (Prága, Bez Zabradli)
Grumberg: Varrónők (Pesti Színház)
Brecht: Egy fő az egy fő (Washington, Arena Stage)
Ábrahám Pál: Bál a Savoyban (Budapesti Operettszínház)
Shakespeare: Tévedések vígjátéka (Vígszínház)
Osztrovszkij: Négy lába van a lónak mégis megbotlik (Pesti Színház)
Lope de Vega: A kertész kutyája (Cseh Nemzeti Színház)
Beaumarchais: Figaro házassága (Vígszínház)

Lemeze:
E-tango
Micimackó

Könyve:
Igyime Prága ( 2001 Argumentum Kiadó)

Önálló Produkciók:
- Önálló est
- A combok csókja
- PingSzving
- Dodo Gombar: Ég és Nő között
- A gyönyörben nincs középút
 

1914

1914

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Színész
A gyönyörben nincs középút

A gyönyörben nincs középút

Gárdonyi Géza Színház
 • Színész
A gyönyörben nincs középút - Eszenyi Enikő estje

A gyönyörben nincs középút - Eszenyi Enikő estje

Általános
 • Színész
A kertész kutyája

A kertész kutyája

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • DIANA, Belflor grófnője
A kertész kutyája

A kertész kutyája

Vígszínház
 • DIANA, Belflor grófnője
A lovakat lelövik, ugye?

A lovakat lelövik, ugye?

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
A testőr

A testőr

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • A színésznő
A testőr

A testőr

Móricz Zsigmond Színház
 • Színész
A TESTŐR

A TESTŐR

Vörösmarty Színház
 • A színésznő
A testőr_

A testőr_

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • A színésznő
A vágy villamosa

A vágy villamosa

Budapesti Kamaraszínház Nonprofit Kft.
 • Blance
A vágy villamosa

A vágy villamosa

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Blanche DuBois
A vágy villamosa_

A vágy villamosa_

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Blanche DuBois
Átutazók

Átutazók

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Augusztus Oklahomában

Augusztus Oklahomában

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Az öldöklés istene

Az öldöklés istene

Vígszínház
 • Annette Reille
Az öldöklés istene

Az öldöklés istene

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Annette Reille
Az ünnep

Az ünnep

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Cirkuszhercegnő

Cirkuszhercegnő

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház
 • Átdolgozta és rendezte
Down Világnap 2012 - Jótékonysági Gála

Down Világnap 2012 - Jótékonysági Gála

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • A nap házigazdája
Egy csók és más semmi

Egy csók és más semmi

Vígszínház
 • Annie
Egy csók és más semmi

Egy csók és más semmi

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Annie
Egy éj a Paradicsomban

Egy éj a Paradicsomban

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Mignon, a felesége
Eszenyi Enikő önálló estje

Eszenyi Enikő önálló estje

Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ
 • Színész
Eszenyi Enikő:

Eszenyi Enikő: "A gyönyörben NINCS középút"

Broadway Ticket Hungary Kft..
 • Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, színházi rendező
Földrengés Londonban

Földrengés Londonban

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Forgách András: Élő kötet nem marad Felolvasó színház és beszélgetés

Forgách András: Élő kötet nem marad Felolvasó színház és beszélgetés

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, színházi rendező
Ha majd egyszer mindenki visszajön...

Ha majd egyszer mindenki visszajön...

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Hamlet

Hamlet

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Hegedűs a háztetőn

Hegedűs a háztetőn

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Jóembert keresünk

Jóembert keresünk

Pécsi Országos Színházi Találkozó
 • Sen Te / Sui Ta
Jóembert keresünk

Jóembert keresünk

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Színész
Költészet Napja_

Költészet Napja_

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Színész
Liliom

Liliom

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Muskátné
Lövölde tér - Kern András estje

Lövölde tér - Kern András estje

Koncert.hu
 • Vendég
Lulu

Lulu

Vígszínház
 • LULU
Lumpáciusz Vagabundusz

Lumpáciusz Vagabundusz

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Mágnás Miska

Mágnás Miska

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Magyar Dal napja 2014

Magyar Dal napja 2014

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Meddig él egy fa? - Örkény 100

Meddig él egy fa? - Örkény 100

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Színész
Mikve

Mikve

Vígszínház
 • Shira
Mikve

Mikve

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • SHIRA
Mikve

Mikve

Pécsi Országos Színházi Találkozó
 • Shira
Mikve - A megtisztulás fürdője

Mikve - A megtisztulás fürdője

Vörösmarty Színház
 • Magyar változat
Mikve_

Mikve_

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • SHIRA
Össztánc

Össztánc

Vígszínház
 • Színész
Össztánc

Össztánc

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Színész
Pár-beszéd a Krasznahorkai művekkel: Krasznahorkai, Máté Gábor, Fullajtár Andrea

Pár-beszéd a Krasznahorkai művekkel: Krasznahorkai, Máté Gábor, Fullajtár Andrea

Rózsavölgyi Szalon
 • Színész
Popfesztivál 40

Popfesztivál 40

Gyulai Várszínház
 • Rendező
Popfesztivál 40

Popfesztivál 40

Gyulai Várszínház
 • Rendező
Popfesztivál 40

Popfesztivál 40

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Premier

Premier

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Myrtle Gordon, színésznő
Punk Rock

Punk Rock

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Rómeó és Júlia

Rómeó és Júlia

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Rómeó és Júlia - színmű

Rómeó és Júlia - színmű

Vígszínház
 • Rendező
Sylvia

Sylvia

Vörösmarty Színház
 • Sylvia
Sylvia

Sylvia

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Sylvia
Sylvia

Sylvia

Veszprémi Petőfi Színház
 • Sylvia
Sylvia

Sylvia

Vígszínház
 • Sylvia
Sylvia

Sylvia

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Sylvia
Szentivánéji álom

Szentivánéji álom

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Pukk
Találkozás

Találkozás

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Találkozás_

Találkozás_

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Tévedések vígjátéka

Tévedések vígjátéka

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Túl a Maszat - hegyen

Túl a Maszat - hegyen

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Művészeti vezető
Túl a Maszat-hegyen_

Túl a Maszat-hegyen_

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Művészeti vezető
UDVARSZÍNHÁZ - A gyönyörben nincs középút

UDVARSZÍNHÁZ - A gyönyörben nincs középút

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház
 • Rendező
Várkonyi 100 - dokumentumszínház

Várkonyi 100 - dokumentumszínház

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Rendező
Vígegyetem - Jóembert keresünk

Vígegyetem - Jóembert keresünk

Vígszínház Nonprofit Kft.
 • Sen Te / Sui Ta
W. Shakespeare: III. Richárd

W. Shakespeare: III. Richárd

Gyulai Várszínház
 • Színész

Ajánlataink


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!