Program


Yuja Wang szólóestje
3

Yuja Wang szólóestje

Müsor:
Beethoven, Scarlatti és Sosztakovics művei

Aktuális előadásokYuja Wang szólóestje

Vigyázat, robbanásveszély! Zenei produkciók hallatán ritkán jut eszünkbe ez a figyelmeztetés. Aki azonban ismeri a világhírű, New Yorkban élő kínai zongoraművésznő játékát, annak talán már eszébe jutott, hogy Yuja Wang ujjai alatt olykor valósággal sistereg a klaviatúra. Játéka olyan feszes, lendületes és bravúros, annyi energiát áraszt magából, hogy hatása alól senki sem vonhatja ki magát. Hogy ezúttal szólóesten üdvözölhetjük, kivételes alkalom, pirosbetűs ünnep a fekete-fehér billentyűk rajongói számára.

A pekingi születésű Yuja Wang hatévesen kezdett zongorázni, tanulmányait előbb szülővárosa konzervatóriumában végezte, később azonban, mint oly sok más rendkívüli tehetség előtt, előtte is kinyílt minden ajtó. Megadatott számára, hogy már tizenöt éves korától a nagyhírű philadelphiai Curtis Institute falai között képezze tovább magát, a legendás Gary Graffman növendékeként. Graffman neve önmagában is sokatmondó, ám ha hozzátesszük, hogy tanárai közé tartozott Rudolf Serkin és Vladimir Horowitz is, megérthetjük, milyen hagyományokat adott tovább Yuja Wangnak. A zongoraművésznő az elmúlt évtizedekben meghódította a világot, mondhatjuk, igazi világpolgárrá lett, hiszen a legnagyobb koncerttermekben, a leghíresebb fesztiválokon lépett már fel, olyan karmesterekkel, mint Abbado, Maazel, Mehta, Dudamel. Kocsis Zoltán is többször hívta Budapestre szólistának, e találkozásoknak köszönhetően kerültek fel Wang repertoárjára Bartók zongoraversenyei, a 2016-ban elhunyt magyar zongoraművész-karmesterről pedig a legnagyobb tisztelettel nyilatkozott: „Kocsis egy zseni.” Yuja Wang lemezein kivételes tökéletességgel szólalnak meg a klasszikusok, a romantikusok és a 20. század mesterei Mendelssohntól Prokofjevig, Brahmstól Ravelig, Schuberttől Szkrjabinig. Nyitottsága, stiláris alkalmazkodóképessége nem ismer határokat. Ezt budapesti szólóestjén is megtapasztalhatjuk majd, amikor játéka három egymástól gyökeresen különböző alkotó: Scarlatti, Beethoven és Sosztakovics gondolatait közvetíti.

Rendező: Müpa

Ajánló


A Magyarországhoz sok szállal kötődő gitárfenomén akusztikus triójával tér vissza a Müpába március 16-án, így ölelve át jelképesen nemzeti ünnepünket…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!