Program


Wagner: Parsifal - részletek – koncertszerű előadás / WAGNER+

Wagner: Parsifal - részletek – koncertszerű előadás / WAGNER+

Miről szól Wagner utolsó operája, a Parsifal? A Szent Grálról? Egy rejtélyes szerzetesrend életéről? Egy saját múltjáról mit sem tudó ifjú küzdelméről az önmegismerésért? Bűnbeesésről és vezeklésről? Megváltásról?

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. június 23. péntek, 18:00

Vezényel: Fischer Ádám

Szereplők:

Lauri Vasar: Amfortas

Günther Groissböck: Gurnemanz

Stuart Skelton: Parsifal

Közreműködők:

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Wagner: Parsifal - az I. és a III. felvonás részletei

Miről szól Wagner utolsó operája, a Parsifal? A Szent Grálról? Egy rejtélyes szerzetesrend életéről? Egy saját múltjáról mit sem tudó ifjú küzdelméről az önmegismerésért? Bűnbeesésről és vezeklésről? Megváltásról? Húsvét misztériumáról? „A részvét általi tudásról”? Mindenkinek másról, hiszen mindenkinek megvan a maga saját Parsifal-élménye. Az élmény, amelyet meg kell újítani - kivált, ha olyan címszereplővel találkozhatunk, mint Stuart Skelton, olyan Gurnemanzcal, mint Günther Groissböck, olyan Amfortassal, mint Lauri Vasar - és olyan átszellemült-odaadó karmesterrel, mint Fischer Ádám.

A Parsifal különösen kedves a Müpa közönségének: ezzel a művel kezdődött 2006-ban a Budapesti Wagner-napok produkcióinak sora. Különleges a Wagner lefordíthatatlan szavával „színpadi szent ünnepi játék”-ként definiált opera, a „tiszta balga” története, melyet a család sokáig csak Bayreuthban engedett játszani. Szellemiségében keresztény és buddhista tanok keverednek a schopenhaueri filozófia elemeivel, értelmezésekor élesen eltérő nézetek ütköztek - nem csoda, hiszen Nietzschétől Hitlerig, Thomas Manntól Adornóig sokan foglaltak állást a darabbal kapcsolatban. A Müpa legújabb előadása koncertszerűen tárja közönség elé a remekmű részleteit, a zenére, legfőképp a kórusokra irányítva a figyelmet. Amfortas megformálójaként az észt baritont, Lauri Vasart üdvözölhetjük, akit legutóbb 2019-ben láthattunk Az istenek alkonyában Guntherként. A címszerepet éneklő kiváló ausztrál tenor, Stuart Skelton is visszatérő vendég a Müpában: meggyőző hitelű Siegfriedjét sokan szívükbe zárták. A bölcs Gurnemanz alakítója, a sportolót megszégyenítőn délceg külsejű osztrák énekes, Günther Groissböck igen sokoldalú: Sarastrótól Ochs báróig, Marke királytól Fülöp királyig minden fontos basszusszerepet repertoárján tart. Fischer Ádám tiszta, eszköztelenül természetes vezénylése maga a művel való azonosulás.

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Sir Kenneth MacMillan / Liszt Ferenc – John Lanchbery MAYERLING Balett három felvonásban

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

3+ 90 perc, 1 szünettel Bábtechnika: bunraku

Ajánló


Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett…

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!