Program


VI.OPEN FESZTIVÁL:Szabó Veronika és Makra Viktória:Buffon

VI.OPEN FESZTIVÁL:Szabó Veronika és Makra Viktória:Buffon

Az eseményekben a pandémia okozta állapotokra és személyes, városlakói igényeinkre egyaránt reflektálunk, mindezt karaoken, foglalkozáson, szókimondó buffon workshopon keresztül. Közös feldolgozás, közös alkotás, közös élmény.
időtartam: 180 perc
korosztály: 18+

Bouffon kialakulása a középkorig nyúlik vissza, amikor a városok közössége gyakran elűzte onnan azon tagjait, akik csúnyák, deformáltak, fogyatékosok, szexuálisan vagy mentálisan aberráltak voltak. De egy nap az évben, a karnevál napján, visszahívták a társadalom peremére szorult lényeket, hogy a nyomorúságukkal szórakoztassák a közönséget. A bouffon egy deformált testű lény, azaz testi akadályok határozzák meg mozgását, amely egy groteszk, szürreális, torzított testet eredményez. Megjelenésükkel társadalmi normákat kérdőjeleznek meg és ezzel társadalmi viselkedések paródiáját űzik, különösen a magasabb státuszúak viselkedését. Fizikálisan és spirituálisan is romlottak, antihierarchikusak és semmiben sem hisznek. Anarchisták, fasiszták és szajhák egyszerre. Menny és pokol közötti vékony úton sétálnak.

Ezt az itthon még kevésbé ismert, sokak által groteszk, vagy fekete bohócként emlegetett színházi nyelvvel foglalkozunk a workshopon,beöltözünk bouffonoknak és keressük magunkban ezt a minőséget. A bouffon, csakúgy mint a naiv bohóc kapcsolatban van a nézővel,a különbség az, hogy a bohócon nevetnek a nézők, a bouffon pedig a nézőkön nevet.

A workshopot Makra Viktória és Szabó Veronika, színész-rendezők tartják. Makra Viktória a Héttörpe című előadás rendezője, mely egy Staféta program által támogatott bouffon előadás. Szabó Veronika Londonban ismerkedett meg a műfajjal és létrehozta A kisbaba című bouffon szólóelőadását, majd itthon Molnár Csabával a Nulladik Lépés program keretein belül bouffon kutatást végzett.  Így hozták létre a Vacsora gyertyafényben című bouffon vacsora előadásukat.

Előadók:
Makra Viktória
Szabó Veronika

Ajánló


Sacra Infantilia Póka Mihály harmadik típusú találkozásai az ibrányi éjszakában.

Az elegáns londoni emeleti lakás Philipé és Joanáé. Hetek óta tart a renoválás, nagy a felfordulás. Philip és Henry sikeres…