Program


Taylor Swift Akadémia 1. nap / Dalszerelőműhely / ISON

Taylor Swift Akadémia 1. nap / Dalszerelőműhely / ISON

A Dalszerelőműhely és az ISON bemutatja: TAYLOR SWIFT AKADÉMIA
Kétnapos swiftológia-kurzus Fazekas Gergely zenetörténész vezetésével

Aktuális előadások
A Dalszerelőműhely és az ISON bemutatja: TAYLOR SWIFT AKADÉMIA
Kétnapos swiftológia-kurzus Fazekas Gergely zenetörténész vezetésével

A kurzusnapok külön-külön is látogathatók, a két napra együtt kedvezményes bérlet váltható (link!)
A kurzuson való részvétel alsó korhatára 16 év.

Részvételi díj egy napra (3 előadás) = 12.000 Ft
Részvételi díj két napra (6 előadás) = 20.000 Ft

Taylor Swift mint popkulturális jelenség ma már egyetemi szemináriumok témája. A Harvard, a Stanford, a Berklee és a New York University után Magyarországon is indul Taylor Swift kurzus, mégpedig bárki számára elérhető formában. Az ISON és a Dalszerelőműhely kétnapos szabadegyetemet, összesen hat előadásból álló sorozatot hirdet a swiftológia tudományterületén. A kurzuson nem lesz szó Taylor Swift magánéletéről, nem fog szóba kerülni, hogy új párkapcsolata miként hatott az Amerikai Foci Liga közönségére, és turnéjának gazdasági hatásával, illetve az amerikai szélsőjobb által kitalált, róla szóló politikai összeesküvés-elméletekkel se fogunk foglalkozni. A kurzus elsődleges témája Taylor Swift művészete lesz. Vizsgálni fogjuk a zeneiparra gyakorolt hatását, az általa képviselt zenei műfajok eredetét és jellegzetességeit, dalszövegeinek felépítését, zenei világának sajátosságait, a dalok különböző verzióit, és persze mindezeket a témákat megpróbáljuk tágabb összefüggésbe helyezni. Nemcsak azért, hogy megértsük, miként működik a popzene a 21. században, hanem azért is, hogy a dalokban megénekelt alapvető érzések és élethelyzetek vizsgálata révén jobban megértsük önmagunkat.

ELSŐ NAP – 2025. január 18. (szombat), 11.00–18.00

11:00–12:30 „When you think Tim McGraw”
A country-hagyománytól a popzenéig és tovább

Taylor Swift pályájának áttekintése a nashville-i kezdetektől a mainstream pop elfoglalásán és a Covid alatt született két bensőséges albumon át az éjszakai dalokig és az elgyötört költők tanszékéig. 11 lemez, 250 dal másfél órába sűrítve.


14:00–15:30 „I got smarter, I got harder”
Küzdelmek a zeneiparral

Milyen hatást gyakorolt a zeneipar Taylor Swiftre és Taylor Swift a zeneiparra? Hogyan jelenik meg mindez a dalaiban? Értelmezhető-e egy szerelmes dal az üzleti világ perspektívájából? Ezek lesznek a második előadás témái.


16:00–17:30 „Time won’t fly”
Albumok, dalok, verziók

Taylor Swift jogi okokból kezdte újra felvenni régi lemezeit, döntése azonban megváltoztatta a slágerlista természetét és a zenefogyasztás szokásait, miközben számos dalának adott új értelmezést. Az előadáson ezeken a témákon túl közelebbről megnézzük az „All Too Well” különböző változatait.

A Taylor Swift Akadémia második napjára IDE KATTINTVA lehet jegyet vásárolni.
Bérletet EZEN A LINKEN lehet vásárolni.

 Fazekas Gergely (1977) a Zeneakadémia habilitált egyetemi docense. Az ELTE Bölcsészkarán végzett magyar és filozófia tanulmányokat követően a Zeneakadémia Zenetudományi Tanszékén diplomázott 2006-ban, azóta tanít zenetörténetet az intézményben, ahol 2013-ban doktori fokozatot szerezett. J. S. Bach és a zenei forma két kultúrája című disszertációja 2018-ban könyv formában is megjelent. Alapítója a Zeneakadémia ifjúsági programjainak, a „Liszt-kukacok akadémiájának”, dolgozott zenei intézmények és fesztiválok tanácsadójaként, a Bartók Rádió műsorvezetőjeként, négy éven át főszerkesztője volt a Rózsavölgyi Kiadónak. Bach, Debussy és Kurtág György zenéjéről szóló szakmai tanulmányai angol, francia és magyar zenetudományi folyóiratokban jelentek meg, de rendszeresen ír nagyközönségnek szóló zenei publicisztikákat is. 2021 őszén az ISON-ban indította „Dalszerelőműhely” című, popzenéről szóló, nyilvános előadássorozatát.

Ajánló


A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli…

MŰSOR: BEETHOVEN: D-dúr hegedűverseny op. 61 MAHLER: 5. (cisz-moll) szimfónia Augustin Hadelich hegedű Vezényel: Keller András

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!