Program


Tárlatvezetés Kovács Krisztinával | MULASICS 70 – Egy felfedező emlékére I-II.

Tárlatvezetés Kovács Krisztinával | MULASICS 70 – Egy felfedező emlékére I-II.

A Hegyvidék Galéria és a Várfok Galéria közös tárlatvezetése az együttműködésben megvalósult MULASICS 70 – Egy felfedező emlékére I-II. című kiállításokon. A tárlatvezetést Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője tartja.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 13. szombat, 14:00

Tárlatvezetés Kovács Krisztinával | MULASICS 70 – Egy felfedező emlékére I-II. 

A Hegyvidék Galéria és a Várfok Galéria közös tárlatvezetéssel mutatja be az együttműködésben megvalósult, nagyszabású jubileumi kiállításokat, amelyekkel Mulasics László (1954–2001) születésének hetvenedik évfordulójára emlékezünk. Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője először a Hegyvidék Galériában mesél a festőművész korai, az 1980-as években készült, az új festészet expresszív jegyeivel fémjelzett műveiről, valamint néhány ’90-es években készült alkotásról. Ezt követően a Várfok Galéria kiállítóterében főként a ’80-as évek második felének, a ’90-es éveknek, és a 2000-es évek legelejének munkáit, valamint az életmű egészét átfűző, alkimista alkotói attitűdöt ismerteti részleteiben.  

A tárlatvezetést tartja: Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője

> Időpont: 2024. április 13. (szombat) 14:00–15:30
> Kezdő helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft
Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

_________________________

Mulasics László a ’80-as, ’90-es évek hazai színtérének meghatározó alakja volt, akinek pályája a ’80-as évek derekán indult, első alkotásai heves gesztusok által meghatározott figurális kompozíciók voltak. 1986-ban éles váltással elhagyta a figuralitást, megkezdődött a geometria térhódítása, és sokrétű anyagkísérletei 1987-ben elvezették az ókori viasztechnikához, az enkausztikához. A felhevített viasszal való alkotás az idők folyamán összeforrt nevével, mesterévé vált. A ’80-as évek pszeudo térképeit, alaprajzait, archaikus építményeit a ’90-es években felváltották a művészettörténeti idézetek – vadászkutyák, griffek –, fizikai ábrák, csillagászati eszközök és diagramok. A ’90-es évek második felének motívumkezelése a Pattern and Decoration örökségét hordozza, míg a képeken feltűnő írások, elméleti kutatások a konceptuális művészet felé közelítenek. Az utolsó évek élénk színei, az új életre kelt növényi ornamentika, vegyítve a tudományos ábrákkal vagy geometrikusabb struktúrákkal, egy újabb korszak indulásának jeleit mutatják, mely kettétört a művész korai halálával.

MULASICS 70. – Egy felfedező emlékére I.
HEGYVIDÉK GALÉRIA (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.)
2024. 03. 21. – 04. 20.

MULASICS 70. – Egy felfedező emlékére II.
VÁRFOK GALÉRIA (1012 Budapest, Várfok u. 11.)
2024. 03. 22. – 04. 28.

 

Fotó // Egressy Orsolya
© MOM Kulturális Központ – Hegyvidék Galéria

Ajánlatunk


Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az időközben felmerült kérdésekre és bemutatja a projekt fejlesztésének további lépcsőit.

Ajánló


A Rumini a mai magyar meseirodalom egyik sztárszerzőjének, Berg Juditnak a legismertebb műve, melyet évről-évre több ezer magyar gyerek olvas…

A nemzetközi historikus régizenei előadópraxis egyik legjelentősebb képviselője, a világhírű holland csembaló-, orgonaművész és karmester, Ton Koopman idén októberben tölti…

A Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemese időnként bohókás, máskor lélekmelengető pillanatokon keresztül számlál vissza Jézus születésének éjszakájáig.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!