Program


SZÜLETÉSNAPOSOK Ferencsik bérlet 1.

SZÜLETÉSNAPOSOK Ferencsik bérlet 1.

Beethoven és Kodály: mindketten a zenetörténet nagy variációalkotó mesterei közül valók. Ezen a koncerten is hallunk változatokat – Kodálytól, egy Beethoven-zongoraverseny és egy liturgikus mű által közrefogva.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. december 17. szombat, 19:30

SZÜLETÉSNAPOSOK

Beethoven és Kodály: mi a közös bennük? A spontán kínálkozó válasz: vélhetően mindketten december 16-án születtek. Vélhetően, mert Kodály valóban akkor látta meg a napvilágot, Beethovent pedig 17-én keresztelték meg. Fontosabb, hogy mindkettejük művészetének középpontjában az erkölcsi tartás áll.

Szakmai adalék, hogy mindketten a zenetörténet nagy variációalkotó mesterei közül valók. Ezen a koncerten is hallunk változatokat – Kodálytól, egy Beethoven-zongoraverseny és egy liturgikus mű által közrefogva. A kiváló japán zongoraművésznő és az élvonalbeli magyar énekesgárda partnere a magyar karmestertársadalom egyik legjobbja.

Az 1809-ben keletkezett Esz-dúr koncert Beethoven ötödik – utolsó –, legnagyobb szabású zongoraversenye, amelynek alaphangulatát méltóság és pompa határozza meg. Kodály színgazdag variációsorozata, a Fölszállott a páva 1939-ben keletkezett az Amszterdami Concertgebouw Zenekarának megrendelése nyomán: ebben a „külföld számára írt” alkotásban a zeneszerző azt kívánta megmutatni, hogy a magyar népzene ősi, pentaton dallama is természetes módon töltheti ki egy nyugati típusú variációs forma kereteit. A Budavári Te Deum (1936) a katolicizmusát mélyen megélő Kodály őszinte vallásosságának egyik legszebb dokumentuma.

Az 1963-ban született Ikuyo Nakamichi világszerte koncertező zongoraművésznő, az 1986-os Genfi Nemzetközi Zenei Verseny nagydíjasa, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar visszatérő vendége. Kriszta Kinga, Mester Viktória, Fekete Attila és Kálmándy Mihály sokoldalú énekesek, akik az operaműfaj és az oratorikus repertoár területén egyaránt otthonosan mozognak. Kovács János a legnagyobb tudású és tapasztalatú hazai karmesterek egyike, akik külföldön is jelentős sikereket arat.

Műsor
Ludwig van Beethoven: V. Esz-dúr zongoraverseny, op. 73
***
Kodály Zoltán: Fölszállott a páva – változatok egy magyar népdalra
Kodály Zoltán: Budavári Te Deum

Közreműködők
Ikuyo Nakamichi - zongora
Kriszta Kinga - szoprán
Mester Viktória - alt
Fekete Attila - tenor
Kálmándy Mihály - bariton

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kovács János

Ajánlatunk


Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Ajánló


1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem…

Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!