Program


Római karnevál

Római karnevál

Jutalomjáték a hűség évadában Sopronban a hatvanadik évadát kezdő erdélyi színészlegendának, Farkas Ibolyának, valamint tisztelet Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház egykori művészének emléke előtt – nem felejtve a kommunizmus bűneit, koncepciós pereit, a tönkretett életeket.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. május 30. vasárnap, 19:00

Hubay Miklós: Római karnevál
Színpadi játék

Jutalomjáték a hűség évadában Sopronban a hatvanadik évadát kezdő erdélyi színészlegendának, Farkas Ibolyának, valamint tisztelet Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház egykori művészének emléke előtt – nem felejtve a kommunizmus bűneit, koncepciós pereit, a tönkretett életeket.

Hubay Miklós történetének a hőse Margit, az egykor ünnepelt színésznő, aki páholynyitogatóként dolgozik, s éhhalálra készül, mert kilátástalannak érzi a napjait. Ekkor azonban váratlan helyzet adódik, érkezik a híres író, akinek a darabját játszania kellene a színháznak – de nem tervezték a színre vitelét, s most az igazgatónak legalább egy próbát kellene tartania számára. Minden színész foglalt, s Margit tűnik az egyetlen megoldásnak...

Hubay Miklós történetének főhősét Lánczy Margitról, a Nemzeti Színház színésznőjéről mintázta. Őt a kommunista időkben egy koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték, majd szabadulása után páholynyitogatóként alkalmazták.

Jellemző az akkori kommunista hatalom módszereire, hogy olyan eljárásban ítélték el Lánczy Margitot, amely során letartóztatásakor a gépírónő rosszul írta a foglalkozását, színésznő helyett szövőnőt gépelt, de ez sem akadályozott meg senkit abban, hogy perbe fogják. Így a hatalom kitalált egy történetet, miszerint a szövőgépgyár ipari titkait adta ki az olaszoknak. Ezért csukták le. A sors furcsa fintora, hogy – Hubay szerint – amikor a börtönből kiszabadult színésznő hazament egykori otthonába, akkor a csengetés után a per egyik tanúja nyitott ajtót neki.

Az előadásban Margitot Farkas Ibolya, az Írót Györffy András (Jászai-díjas), a Direktort Kárp György, Zénót Wischer Johann alakítja. A színművet Molnár Anikó adaptálta, ezt alkalmazta mai színpadra Pataki András, aki az előadás játékterét is kialakította. A jelmez Szélyes Andrea munkája.

A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház koprodukciója.

Rendező: Pataki András (Jászai-díjas)

Ajánlatunk


1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az előadók felelevenítenek egy olyan szokást, amelynek több évszázada hódoltak a zenekedvelők.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!