Program


Római karnevál

Római karnevál

Jutalomjáték a hűség évadában Sopronban a hatvanadik évadát kezdő erdélyi színészlegendának, Farkas Ibolyának, valamint tisztelet Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház egykori művészének emléke előtt – nem felejtve a kommunizmus bűneit, koncepciós pereit, a tönkretett életeket.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. május 30. vasárnap, 19:00

Hubay Miklós: Római karnevál
Színpadi játék

Jutalomjáték a hűség évadában Sopronban a hatvanadik évadát kezdő erdélyi színészlegendának, Farkas Ibolyának, valamint tisztelet Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház egykori művészének emléke előtt – nem felejtve a kommunizmus bűneit, koncepciós pereit, a tönkretett életeket.

Hubay Miklós történetének a hőse Margit, az egykor ünnepelt színésznő, aki páholynyitogatóként dolgozik, s éhhalálra készül, mert kilátástalannak érzi a napjait. Ekkor azonban váratlan helyzet adódik, érkezik a híres író, akinek a darabját játszania kellene a színháznak – de nem tervezték a színre vitelét, s most az igazgatónak legalább egy próbát kellene tartania számára. Minden színész foglalt, s Margit tűnik az egyetlen megoldásnak...

Hubay Miklós történetének főhősét Lánczy Margitról, a Nemzeti Színház színésznőjéről mintázta. Őt a kommunista időkben egy koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték, majd szabadulása után páholynyitogatóként alkalmazták.

Jellemző az akkori kommunista hatalom módszereire, hogy olyan eljárásban ítélték el Lánczy Margitot, amely során letartóztatásakor a gépírónő rosszul írta a foglalkozását, színésznő helyett szövőnőt gépelt, de ez sem akadályozott meg senkit abban, hogy perbe fogják. Így a hatalom kitalált egy történetet, miszerint a szövőgépgyár ipari titkait adta ki az olaszoknak. Ezért csukták le. A sors furcsa fintora, hogy – Hubay szerint – amikor a börtönből kiszabadult színésznő hazament egykori otthonába, akkor a csengetés után a per egyik tanúja nyitott ajtót neki.

Az előadásban Margitot Farkas Ibolya, az Írót Györffy András (Jászai-díjas), a Direktort Kárp György, Zénót Wischer Johann alakítja. A színművet Molnár Anikó adaptálta, ezt alkalmazta mai színpadra Pataki András, aki az előadás játékterét is kialakította. A jelmez Szélyes Andrea munkája.

A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház koprodukciója.

Rendező: Pataki András (Jászai-díjas)

Ajánlatunk


A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban volt.

Gaetano Donizetti AZ EZRED LÁNYA Vígopera két felvonásban, prózai jelenetekkel, francia és magyar nyelven, magyar, angol és francia felirattal

A Medikus Zenekar 2008-ban alakult, tagjai a Semmelweis Egyetem és más hazai felsőoktatási intézmények egykori és jelenlegi hallgatói. A főleg szimfonikus felállásban működő együttes nem csupán az egyetemi rendezvények rendszeres fellépője, hanem önálló hangversenyeket is ad hazánkban és külföldön egyaránt.

Ajánló


A hatalmas sikerű dán film alapján készült színdarab nagy beleérzéssel és humorral szembesít bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal…

Ha sírva akar nevetni, ezt az előadást ne hagyja ki!

Az előadás a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!