Program


Parasztopera - az Újvidéki Színház előadása

Parasztopera - az Újvidéki Színház előadása

A Parasztopera egy archaikus történeten alapul, melyben a vérfertőzés, a gyilkosság és az eltitkolt utódlással kapcsolatos klasszikus elemek szegülnek neki a magyar népballadák sajátos motívumainak. Az előadás egy sötét világot tár fel, melyben titkok derülnek ki, felelevenednek a múlt eseményei, így rég elkövetett bűnök tanúivá válunk.  több

Aktuális előadások 

Pintér-Darvas: Parasztopera

 

A Parasztopera egy archaikus történeten alapul, melyben a vérfertőzés, a gyilkosság és az eltitkolt utódlással kapcsolatos klasszikus elemek szegülnek neki a magyar népballadák sajátos motívumainak. Az előadás egy sötét világot tár fel, melyben titkok derülnek ki, felelevenednek a múlt eseményei, így rég elkövetett bűnök tanúivá válunk. A múlt ütközik a jelennel, a múlt szereplői pedig a jelen szereplőivel. Az operaként és annak stílusparódiájaként is működő előadás alapját zeneileg az erdélyi magyar népdalok képezik, de mégis a barokk muzsika és a rock homogén elegye.

„A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!” – foglalja össze a darabot a szerző, Pintér Béla.

Az Újvidéki Színház egyik kiemelkedő előadása három ország művészei által létrehozott koprodukció. Az Újvidéki Színház színészei csatlakoztak a szegedi színművészekhez a Szegedi Nemzeti Színházban, Keresztes Attila rendezésében, aki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője.

Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

Időtartam: 1h 15m

Közreműködők:

Roland ‒ Szalai Bence

Anya (Balogné) ‒ Figura Terézia

Apa (Balog Imre) ‒ Pongó Gábor

Julika ‒ Dienes Blanka

Etelka ‒ László Judit

Tündérke ‒ Elor Emina

Feri ‒ Huszta Dániel

Állomásfőnök ‒ Mészáros Árpád

Cowboy ‒ Káli Gergely, m.v.

 

Díszlet: Fodor Viola, m.v.

Jelmez: Papp Janó, m.v.

Zenei vezető: Klemm Dávid

A zenekar tagjai: Benák Gabriella, Bolyos Miklós, Fedor Raškuc, Schwann Ernő

Fény: Varga Somogyi Bálint

Hang: Dienes Ákos

Smink: Bojana Radović

Ügyelő, súgó: Lovas Csilla

Rendező: Keresztes Attila

 

A Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös produkciója.

Az előadás a 2021-es Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában szerepel.