Program


Örkény István: Kulcskeresők

Örkény István: Kulcskeresők

Fórisék új lakásba költöznek. Dobozokba rejtve egymásra halmozva bútorok, tárgyak, háztartási eszközök, hatalmas kupacban. Nelli, Flóris felesége a bevásárlásból érkezik, rémülten próbál úrrá lenni a káoszon, és nyugtalanságán, hogy férje, Fóris a pilóta, ma hogyan szállt le utasszállító repülőgépével Prágában. Az új lakásba váratlan új szomszédok érkeznek..

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 5. szombat, 19:00

Örkény István: Kulcskeresők
tragikomédia
Bemutató: 2021. szeptember 17.

1975. november 15-én szombaton este hét órakor a Szolnoki Szigligeti Színház - Szolnok város 900 éves évfordulójára, a város felkérésére írt - Kulcskeresők című tragikomédiáját mutatta be, Székely Gábor rendezésében. Örkény műve innen indult el, hogy meghódítsa a fővárosi és vidéki színházakat. Negyvenhat év múltán a Szolnoki Szigligeti Színház újra műsorra tűzi ezt a remekművet. A fanyar, ironikus humorú Örkény így fogalmaz írói szándékairól és a Kulcskeresők szereplőiről: „Arról írok, hogy ilyenek vagyunk mi, magyarok. Van úgy, hogy alábecsüljük magunkat, és akkor elfog egy kisebbrendűségi érzés, van úgy, hogy túlbecsüljük magunkat, és akkor azt álmodjuk, hogy mindent jobban tudunk mindenki másnál...egyetlenegy van nekünk: a tehetségeink. Na már most, hogy ezekkel a tehetségekkel mit kezdjünk, hogy ezekkel jól gazdálkodunk-e, vagy elpocsékoljuk-e, erről (is) szól ez a darab.”

Történet:
Fórisék új lakásba költöznek. Dobozokba rejtve egymásra halmozva bútorok, tárgyak, háztartási eszközök, hatalmas kupacban. Nelli, Flóris felesége a bevásárlásból érkezik, rémülten próbál úrrá lenni a káoszon, és nyugtalanságán, hogy férje, Fóris a pilóta, ma hogyan szállt le utasszállító repülőgépével Prágában. Az új lakásba váratlan új szomszédok érkeznek: Erika a felső szomszéd, Benedek a gázszerelő, aztán Katinka a lányuk; eltévedt gyászhuszárok, egy különös lakótelepi jótevő, a Bolyongó,- hogy együtt várják Flóris hazaérkezését. És megérkezik Flóris. Bejönni, még bejöttek, de kulcsok híján kijutni már nem tudnak, „mert ide bejönni lehet, de kimenni nem.”

Örkény komédiája egyszerre meghökkentő és hétköznapi, sírnivaló és kacagtató. Az előadás rendezője Csiszár Imre, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, színházi rendező, aki nem először viszi sikerre a Kulcskeresőket (Budapesti Kamaraszínház 1993). A színházunkba járó szolnoki közönség 1977 és 78 között már találkozott jelentős rendezéseivel, például a legendássá lett Macbeth-tel; az elmúlt években is kiváló előadásokat hozott létre; többek között: Háy Gyula: Isten, császár, paraszt, Stuart Mária, Friedrich Schiller: Ármány és szerelem, Szép Ernő: Patika.

Ajánlatunk


A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

Fadinard esküvőre készül, de a lova megeszi egy katona szeretőjének szalmakalapját. Hogy a tomboló katona ne verje szét a lakását és a lagziját, Fadinard kénytelen beszerezni egy ugyanolyan kalapot, miközben menyasszonyt, apóst, násznépet kell percenként leszerelnie. Kortalan francia csúcsbohózat.

Ajánló


A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Márai Sándor világsikerű regénye a késői leszámolás drámája.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!