Program


Mísia

Mísia

Ebben a világszerte népszerű urbánus folkzenei műfajban az énekhang a központi elem, az hozza felszínre az emberi lélek titkait, amelynek Mísia is nagy ismerője. Ő a fado egyik úttörője, a műfaj szabad szelleme, aki mindig is a saját útját járta, és úgy modernizálta a tradicionális stílust, hogy az az ő interpretációjában is önazonos maradt.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 24. szerda, 20:00

Mísia

A portugál néplélek zenei leképeződésének, a fadónak - mint azt már a Müpa közönsége is jó néhány példából tudhatja - számos árnyalata létezik. Ebben a világszerte népszerű urbánus folkzenei műfajban az énekhang a központi elem, az hozza felszínre az emberi lélek titkait, amelynek Mísia is nagy ismerője. Ő a fado egyik úttörője, a műfaj szabad szelleme, aki mindig is a saját útját járta, és úgy modernizálta a tradicionális stílust, hogy az az ő interpretációjában is önazonos maradt.

Mísia a keserédes, melankolikus-nosztalgikus fado hagyományt modernizálta, a stílusban korábban nem használt hangszerekkel, a portugál mellett más nyelvű szövegekkel és akár más műfajokból beemelt hatásokkal (sőt, olyan feldolgozáslemeze is van, amelyen a popzenével, például egy Nine Inch Nails-dallal is megmutatja a fadós rokonságot). Az 1990-es évek eleje óta aktív énekes tehetségével gyorsan a műfaj egyik elismert nagysága lett, a műfaj klasszis szövegírói (például João Monge), sőt Nobel-díjas író, a portugál José Saramago is szerzett neki énekelnivalót. Mísia jól tudja, hogy az élet magában hordozza az érzelmek, eszmék és élmények kavargását, és mindezek - látható és láthatatlan - nyomait, amelyek keresztülmennek az emberen. Dalaiban erről énekel, vagy épp arról az állatias ösztönösségről, amely 2022-ben megjelent legújabb lemezét és azonos című könyvét, az Animal Sentimentalt is jellemzi. Ennek turnéjával érkezik a Müpába, a friss anyagokra épülő színpadi előadást pedig rövid monológokkal spékeli meg, amelyek kapcsolatot teremtenek a dalok és a könyvben elmesélt történetek között. A színpadon, amely végül is Mísiának, ennek az „érzelmes, szentimentális állatnak” a természetes élőhelye.

Ének: Mísia

Közreműködők:
zongora - Fabrizio Romano
portugál gitár - Bernardo Couto
fado gitár - Bernardo Viana

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Vannak nagy, mindenki által ismert klasszikus zenei mérföldkövek, amelyek egész kultúránkat meghatározzák. A Klasszik Rádió és a Danubia Zenekar közös, hagyományos tavaszi koncertjén ezúttal a legek, a legendák kapnak főszerepet.

A Vivace Táncforgatag 6 budaörsi sportegyesület és 300 táncos részvételével kerül megrendezésre 2024 június 1-én, 18 órai kezdettel a RaM-Art Színházban.

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem.

Ajánló


Molnár Ferenc vígjátéka egy furcsa szerelmi négyszög története ironikus, szívfacsaró mese.

„Az ok, ami miatt a Szerelmes Shakespeare-t az irodalommal foglalkozó kutatók és kritikusok is élvezetesnek találják, nem más, mint hogy…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!