Program


Mészáros Zsolt Máté és a Szegedi Bartók Béla Női Kar / Karácsonyi orgonakoncert
2

Mészáros Zsolt Máté és a Szegedi Bartók Béla Női Kar / Karácsonyi orgonakoncert

Az ünnep közeledtével mindenki vágyik a zene nyújtotta nyugalomra és átszellemültségre - és mi adhat teljesebb békét, mint az orgonamuzsika, az a repertoár, amelyet alkotói egy eredendően liturgikus hangszerre komponáltak? Az sem véletlen, hogy a Müpa orgonakoncertjeinek része az a cappella kóruszene, hiszen a kíséret nélküli emberi hang a tisztaságot szimbolizálja.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 13. szerda, 19:30

Mészáros Zsolt Máté és a Szegedi Bartók Béla Női Kar
Karácsonyi orgonakoncert

Műsor:
J. S. Bach: C-dúr toccata, adagio és fúga, BWV 564
Liszt: Ave Maria d'Arcadelt
Leontovics: Scsedrik
Joan Szymko: Hodie
Csajkovszkij‒Mészáros Zsolt Máté: A diótörő, op. 71 ‒ A Cukorszilva Tündér tánca
Adam: Cantique de Noël
Franck: Panis Angelicus
Vierne: I. (d-moll) orgonaszimfónia, op. 14 ‒ VI. Final
Karai: Hodie Christus natus est
Kocsár: O magnum mysterium
Mészáros Zsolt Máté: Két karácsonyi orgonadarab ‒ Adeste fideles
Karg-Elert: Katedrálisablakok, op. 106 ‒ IV. Adeste fideles
Liszt: Karácsonyfa ‒ IV. A három királyok indulója (Adeste fideles)
Poulenc: A karmeliták beszélgetései, FP 159 - Ave Maria
Antalffy-Zsiross: Karácsonyi harangok
Kocsár: Ó, gyönyörűszép, titokzatos éj!
Jonathan Scott: Christmas Celebration
Poulenc: Litanies à la Vierge noire, FP 82

A karácsonyi orgonakoncertek a Müpa legszebb hagyományait képviselik. Az ünnep közeledtével mindenki vágyik a zene nyújtotta nyugalomra és átszellemültségre - és mi adhat teljesebb békét, mint az orgonamuzsika, az a repertoár, amelyet alkotói egy eredendően liturgikus hangszerre komponáltak? Az sem véletlen, hogy a Müpa orgonakoncertjeinek része az a cappella kóruszene, hiszen a kíséret nélküli emberi hang a tisztaságot szimbolizálja. És persze az orgona és a kórus ezeken a koncerteken együtt is megszólal - ahogyan az Mészáros Zsolt Máté és a Valkai Dávid vezette Szegedi Bartók Béla Női Kar hangversenyén is történik.

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművész és Liszt-kutató egyike a legsikeresebb magyar orgonaművészeknek, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zeneigazgatója. 2018-ban szerezte meg kitüntetéses orgonaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Szegedi Bartók Béla Nőikar az 1967-ben alakult Bartók Béla Kórus utódaként jött létre 2006-ban, Ordasi Péter vezetésével. Jelenlegi karigazgatója, Valkai Dávid 2018 őszén vette át az énekkar irányítását. Az orgonaművész és a kórus közös koncertjének műsora rendkívül gazdag: a közönség hallhat szóló orgonaműveket Bach, Liszt, Csajkovszkij, Vierne, Karg-Elert, Antalffy-Zsiross Dezső és Jonathan Scott műhelyéből, megszólalnak az 1870-es években született ukrán szerző, Mikola Dmitrovics Leontovics, a kortárs amerikai komponista, Joan Szymko, valamint a 20. századi magyar kórusirodalom jelesei, Kocsár Miklós és Karai József darabjai. Hallunk orgonakíséretes kórustételeket Adam, Franck és Poulenc terméséből - sőt Mészáros Zsolt Máté egy opusa is helyet kapott a színes programban.

Vezényel:  Valkai Dávid

Orgona: Mészáros Zsolt Máté
Szegedi Bartók Béla Nőikar

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Fadinard esküvőre készül, de a lova megeszi egy katona szeretőjének szalmakalapját. Hogy a tomboló katona ne verje szét a lakását és a lagziját, Fadinard kénytelen beszerezni egy ugyanolyan kalapot, miközben menyasszonyt, apóst, násznépet kell percenként leszerelnie. Kortalan francia csúcsbohózat.

Az Anconai szerelmesek habkönnyű története szenvedélyesen és szellemesen vallja, hogy élni voltaképpen nagyszerű dolog, és hogy mennyi örömöt találhatunk egy csésze friss kávéban, egy váratlanul ránk zúduló nevetésben, vagy épp a tenger felől fújó szél zamatában.

Ajánló


Carl Orff CARMINA BURANA Szcenikus kantáta eredeti nyelveken, magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

A Budapesti Operettszínház kiemelten fontosnak tartja, hogy támogassa autista embertársainkat a minél teljesebb élet megteremtésében és megélésében, ezért – ahogyan…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!