Program


Magyarok a világban  - Liszt és Európa 1. / MATINÉKONCERTEK
2

Magyarok a világban - Liszt és Európa 1. / MATINÉKONCERTEK

Aligha létezik Liszt Ferencnél európaibb zenész, s a koncert éppen arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként jelenik meg Liszt zenéjében az európai hagyomány.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: november 12. vasárnap, 11:00

Magyarok a világban  - Liszt és Európa I.
MATINÉKONCERTEK

Műsor:
Beethoven: V. (c-moll, „Sors”) szimfónia, op. 67 - részletek
Berlioz: Fantasztikus szimfónia, op. 14 - részletek
Liszt: Les Préludes
Liszt: Rákóczi-induló

A magyarországi Doborjánban született, Bécsben tanult, Párizsban élt, Itáliában eszmélt önmagára, koncertező művészként a teljes európai kontinenst bejárta Lisszabontól Szentpétervárig és Dublintól Isztambulig, élete utolsó szakaszát pedig három város, Róma, Weimar és Budapest között osztotta meg. Aligha létezik Liszt Ferencnél európaibb zenész, s a koncert éppen arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként jelenik meg Liszt zenéjében az európai hagyomány.

Liszt Ferenc szellemi értelemben igazi mindenevő volt: érdekelte az irodalom, a képzőművészet, s persze mindenekelőtt a zene, de európaiságára és magyarságára nemcsak a művészetek, hanem a 19. század forradalmakban gazdag politikai élete is hatást gyakorolt. A koncerten Szélpál Szilveszter vezetésével, Fazekas Gergely zenetörténész szakértői közreműködésével megpróbáljuk megtalálni ezeknek a hatásoknak a nyomait Liszt zenéjében, s közben olyan kérdésekre is választ keresünk, hogy milyen módon tükröződtek a társadalmi viszonyok a kor szimfonikus műveiben, mit jelentett a sorssal való küzdelem Beethoven és Berlioz számára, s mindebből mit tanult Liszt. De konkrét zenei jelenségeket is megvizsgálunk majd, például azt, hogy miként lehet egyetlen motívumból egy egész hatalmas remekművet létrehozni, és hogyan lehet különböző zenei trükkökkel leplezni, hogy egy szimfonikus költemény valójában egyetlen háromhangos zenei ötletre épül. A koncerten az Erkel-díjas zeneszerző-karmester, Dobszay-Meskó Ilona vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart.

Vezényel: Dobszay-Meskó Ilona

Közreműködők:
szakértő: Fazekas Gergely
moderátor: Szélpál Szilveszter
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Korosztály: 9-16 év
Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Majka lenyűgöző koncertélményt hoz 2024. március 23-án az MVM Dome-ba! (A jegyárak a jegyfogyás tükrében dinamikusan emelkedhetnek.)

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

japán anime, 124 perc, 2023 japán nyelven, magyar felirattal

Ajánló


2024. március 16-án a Follow The Flow a Papp László Sportarénában lép fel!

Szép nyári nap / Foltos farmerek az út mentén / Szép nyári nap / Sokan vándorolnak úgy, mint én –…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!