Program


Macskafogó (1986) - 120 éves a magyar film / MÜPAMOZI

Macskafogó (1986) - 120 éves a magyar film / MÜPAMOZI

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. április 4. hétfő, 19:00

Macskafogó (1986) - 120 éves a magyar film / MÜPAMOZI

Ismerjük el, hogy Nepp József piszok jó forgatókönyvet írt. És ezzel nem kívánjuk kisebbíteni a rendező, Ternovszky Béla érdemeit, hiszen az elkészült film sikere messze túlnyúlt határainkon. A történet döbbenetesen furmányos, sokrétegű, a párbeszédek pedig az egykor volt magyar kabaré legjavát idézik. Ráadásul több metszete is van. Első ránézésre James Bond paródia, de közben szuperhős paródia is. Van benne egy csipetnyi vámpírfilm, videoklip és egy adag vaskos disztópia, egy olyan fenyegető jövőről, amely közben már el is érkezett.

A fiatalabbak kedvéért: a biometrikus azonosítás, az autonóm fegyver, a GPS, a szakadatlan átvilágítás, a totális megfigyelés, az önvezető autó nem volt bevett gyakorlat a nyolcvanas években. Talán ezért is volt az, hogy a kritikusok közül többen vélték úgy, hogy a Macskafogó valamiképpen az úgynevezett „kis hidegháborúra” reagál. Az ördög tudja. Főleg, hogy nem tudni, ki melyik oldalon is áll. Egyébként a vasfüggöny innenső oldalán megszokott dolog volt, hogy előbb jutottak el hozzánk a paródiák, mint az eredeti filmek. Imádtuk őket. Hogy a túloldalon mitől lett ekkora siker? Az ördög tudja. Angliában egy darabig a VHS-piac vezetője volt, de eljutott Amerikába is. Ebben talán szerepe lehetett a film sokrétegűségének. Van, akit nyelvi leleményessége ragad meg, van, akit a remek betétdalok Deák Tamás kísérőzenéjével együtt, van, akit a karakterek, hiszen Teufel, Safranek és Lusta Dick végtelenül szellemesek. Meg aztán itt vannak a finom intellektuális utalások. Persze attól, hogy a nézők nem olvasták Thoreau-t és nem keresték föl Cincinnatus szobrát Schönbrunnban, még teljes lehetett az élményük. Ha meg igen, imádták az összekacsintást. Kicsit más most a világ. Súlyos túlkínálat van csúcsügynökökből és szuperhősökből. Egy biztos: Nick Grabowski még mindig kész a világ megmentésére.

Közreműködik:
házigazda: Ráduly György

Alkotó:
Rendező: Ternovszky Béla

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Előadja a ZsigmondLala Énekstúdió győri amatőr musical csoportja. A műsor időtartama 90 perc.

3+ 90 perc, 1 szünettel Bábtechnika: bunraku

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

Ajánló


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!