Program


KultúrFlipper // Született csábítók

KultúrFlipper // Született csábítók

Az ISON új irodalmi sorozata Ruff Orsolyával és Szeder Katával.
 több

Aktuális előadások



Az ISON új irodalmi sorozata Ruff Orsolyával és Szeder Katával.

 
“Leányokat elcsábítani, házasságot ígérve, szerelmet esküdve, ez komisz diákok és incifinci negyedvér mágnásgyerekek dolga; ezeket kerüld…” - hangzik el Jókai klasszikusában az intelem, amelyet évszázadokon át gondterhelt apák és anyák igyekeztek lányaik fejébe vésni. 
De kik voltak az irodalom igazi nagy csábítói? Mi hajtotta valójában például a Veszedelmes viszonyok Valmont vikomtját, és miért számított a regény a maga idejében igazi botránykőnek? Miért nem tudott ellenállni a leghíresebb szingli Bridget Jones Daniel Cleavernek, és mivel vette le a lábukról a nőket Ian Fleming mesterkéme? Ki volt a görög mitológia legnagyobb csábítója, és miért Casanovát tartjuk a műfaj leghíresebb (vagy inkább leghírhedtebb) képviselőjének? 
A csábító csupa titok, ezek közül igyekszünk néhányat megfejteni. Az est házigazdái: Ruff Orsolya és Szeder Kata

Jegyár: 4500 Ft
bérlet (4 alkalom): 11.000 Ft (ezen a linken vásárolható)

“A kultúra az egy: irodalom, tudomány, az utca karaktere, a rendőrök beszédmódja, a lakások berendezése, a nők öltözködése (Magyarországon a férfiak nem öltözködnek, csak ruhát hordanak), az étterem, a foci, az autóvezetési szokások: ez mind egy.” (Esterházy Péter)
Ruff Orsolya és Szeder Kata KultúrFlipper estjein szeptembertől decemberig mátrixépítő játékba hívunk az ISON-ba. Oda-vissza adogatva a labdát művészeti, társadalomtörténeti, történelmi és popkulturális referenciák között bolyongva vizsgálunk meg közelebbről is egy-egy sokrétű jelenséget. Mesélünk és beszélgetünk, kérdezünk, képekkel, könyvekkel, filmekkel illusztrálunk, ok-okozati összefüggéseket keresünk, hogy mire a pálya végére érünk, ne csak egy izgalmas kultúrtörténeti térkép rajzolódjon ki a szemünk előtt, de új megvilágításba is helyezzünk jó pár sztereotípiát.

Ruff Orsolya és Szeder Kata 2021-ben kezdett el közösen irodalmi projekteken dolgozni. Az első munkájuk a Könyves Magazinon megjelenő Az Austen-projekt című podcastsorozat volt, majd ezt követte A Szabó Magda-titkok.  Mindkettő esetében azt kutatták, vajon mitől olyan népszerűek ezek a szerzők és műveik mind a mai napig, mit olvashatunk ki belőlük az adott korról - vagy akár a sajátunkról -, társadalmi viszonyrendszerekről, normákról, elvárásokról. 2024 nyarán ért véget a főváros 150. születésnapja alkalmából indított Budapesti nők projektjük, ahol olvasókörökön és egy podcastsorozatban vizsgálták, miként hatottak a nők a városra,egyáltalán, milyen lehetőségeket és életutakat kínált nekik Budapest.
 
A KultúrFlipper további alkalmai:
2024.október 24. A prüdéria kora
2024.november 21. Holtomiglan, holtodiglan
2024.december 12. Nagy riválisok
 
 
 

Ajánló


Kalandos táncszínjáték Fekete István A koppányi aga testamentuma című regényének ihletésére

45. alkalommal adja át a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikusok díját, idén 18 kategóriában. A gála létrehozásában minden évben a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!