Program


Kodály Vonósnégyes

Kodály Vonósnégyes

Cseh est: Suk, Janáček, Smetana

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 11. csütörtök, 19:00

Suk: Meditáció a Szent Vencel című régi cseh himnuszra, op. 35a
Janáček: 2. vonósnégyes („Bizalmas levelek”)
SZÜNET
Smetana: 1. (e-moll) vonósnégyes („Az életemből”)

Kodály Vonósnégyes: Falvay Attila, Bangó Ferenc (hegedű), Tuska Zoltán (brácsa), Éder György (cselló)

A hazai és nemzetközi közönség jól ismeri a több mint öt és fél évtizedes múltra visszatekintő Kodály Vonósnégyest. Nevük a plakáton valódi garancia minőség és élmény tekintetében egyaránt. Bátran kijelenthetjük, hogy a zeneakadémisták alapította együttes a 20. századi magyar kamarazenei kultúra egyik méltán híres képviselője. A vonósnégyes egy különleges műfaj, mert valahol a szóló- és a zenekari játék között helyezkedik el. Szükség van szólistatudásra és felkészültségre, ugyanakkor feltétel a nagyobb fegyelem és alkalmazkodás. A tökéletes együttműködéshez a négy embernek össze kell csiszolódnia, így a próbafolyamat általában hosszabb, mint egy zenekari koncert esetében. Hangversenykörútjaik mellett számos lemezt rögzítettek, a Naxos lemezkiadó gondozásában jelentették meg Haydn és Beethoven összes vonósnégyesét, Schubert-ciklusokat, illetve Ravel, Debussy, Bartók és Kodály vonós darabjait. Az elismerő nemzetközi kritikák mellett a hazai kulturális élet is figyelemmel kíséri az együttes munkásságát: a Liszt- és Bartók–Pásztory-díj után 2022-ben Kossuth-díjjal jutalmazták a formációt. Ezen az estén három cseh zeneszerző művei hangzanak el, akik ugyan különböző generációhoz tartoznak, de mégis kortársnak tekinthetjük őket. Érdekesség, hogy születésük dátumai kerek évtizedekkel követik egymást: Bedřich Smetana 1824-ben, Leoš Janáček 1854-ben, Josef Suk pedig 1874-ben született. A koncertprogram különleges darabja Suk kompozíciója, aki – a zeneszerzés mellett – hegedűsként 40 évig aktív tagja volt a Cseh Vonósnégyesnek, így jól ismerte a formáció belső dinamikáját.

RENDEZŐ: Zeneakadémia Koncertközpont

 

SOROZAT: Kamarazene karnyújtásnyira

Ajánlatunk


Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű Killer Queen együttes kapcsán a neves People magazin egyenesen úgy nyilatkozott, hogy Freddie Mercury újra él! Itt az alkalom, hogy átélje a hátborzongató csodát és ezrekkel énekelje a jól ismert szövegeket.

Tartson velünk egy igazi házibuliba!

Ajánló


„Háromfogásos gourmet menü” – jellemezte a Bachtrack kritikusa Paavo Järvi koncertjét, amelyen Sibelius, Tüür és Beethoven egy-egy darabját tűzte műsorra.…

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!