Program


Kairó bíbor rózsája (1985) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB
2

Kairó bíbor rózsája (1985) - A nagy Woody Allen menet / MÜPA FILMKLUB

Olyan egyszerű kis filmnek tűnik. Keserédes történetecske a '30-as évek Amerikájából, amely még mindig nem tápászkodott fel a válságból. Nincsenek benne súlyos mondatok életről, halálról vagy a világegyetem tágulásáról.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 5. hétfő, 19:00

Miért is lennének? A rendező ez alkalommal nem osztott magára szerepet. Így aztán le kell mondanunk azokról a pillanatokról, amikor Woody Allen a kamerába - értsd: a néző szemébe - néz, és valami bölcsességgel vagy viccel megtekeri az elménket. Nyugalom, a szembenézés azért nem marad el.

Ebben a történetben egy filmszereplő lejön a mozivászonról, a vásznon maradt többiek pedig tanácstalanságuk közepette megszólítják a nézőket. Bennünket. És innen kezdve már nem is olyan egyszerű film ez.

Ha összeállítanánk egy sorozatot olyan filmekből, amelyek azt a kérdést vizsgálják, miként is működik a film, a mozi, a Kairó bíbor rózsája semmiképp sem maradhatna ki belőle. (Woody Allen igazán jó társaságban lenne Truffaut, Fellini, Tornatore, Tarantino és mások mellett.) A színes filmben pergő fekete-fehér film ördögien bonyolult kérdéseket vet fel. Például azt, hogy mi, nézők mennyire vagyunk benne a történetben, hogy a film által a fejünkben elindított sztorit hogyan bonyolítjuk tovább. Vagy hogy milyen a mozivászon valósága? Számon kérhetjük-e egyáltalán a filmen a valóságot? Furcsa módon ez utóbbi kérdés napjainkban éles, sőt cenzurális kérdéssé fajult. (A vetítés után természetesen megvitathatjuk, miért is bánik Woody Allen ilyen méltatlanul a nem fehér karakterekkel.) Meg aztán rágódhatnánk azon is, hogy a film a nézők álmaiból építkezik-e vagy maga teremti az álmokat, amelyeket mi, a közönség keltünk életre. És hogy mi is történne, ha beléphetnénk kedves műveink világába, ahogyan Woody Allen egyik hőse teszi a Kugelmass-epizód című írásában.

Angol nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

 

Alkotó:

rendező: Woody Allen

Közreműködik:

házigazda: Réz András

 

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Georges Bizet CARMEN Opera négy felvonásban, francia nyelven, magyar, angol és francia felirattal

Ajánló


Jótékonysági gálaestünk Tóth Nikolett balettművész támogatására valósul meg, akinek élete két évvel ezelőtt teljesen megváltozott egy váratlan baleset következtében.

A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója először rendez operettet, méghozzá a világ leghíresebbjét!

2024. április 6-tól egészen szeptember közepéig látható a Fővárosi Nagycirkusz tavaszi-nyári showja, ami a „Stars like pins on the sky”…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!