Program


Huszka Jenő – Szilágyi László: MÁRIA FŐHADNAGY operett két részben
8

Huszka Jenő – Szilágyi László: MÁRIA FŐHADNAGY operett két részben

A bugaci határon; Délibábos Hortobágyon; Van az úgy, kérem néha, néha; Némán várni egy boldog percet; Én mától kezdve csak te rólad álmodom; Nagy árat kért a sors a boldogságért... – ugye mindenkinek ismerősen csengenek az előbbi dallamok?

Aktuális előadások



Huszka Jenő - Szilágyi László:
MÁRIA FŐHADNAGY

operett két részben

2024. augusztus 9. péntek 20:00 (esőnap: augusztus 11.)

Nem csoda, hiszen Huszka Jenő, a magyar operettirodalom sikerszerzőjének, a Mária főhadnagy komponistájának ragyogó fantáziáját dicsérik. Huszka Jenő korábban soha nem látott módon tárta a nézők elé az olykor édes-búsan andalító, máskor vérpezsdítő, hamisítatlan operettzenét a bővérű komédiázással és a magyar történelem egyik kiemelkedő, fordulatokban gazdag, mámoros eseményével.
A Mária főhadnagy című méltán népszerű nagyoperett Lebstück Mária, az 1848-as forradalom és szabadságharc ikonikus honvédhuszár nőalakját állítja a középpontba, hogy hihetetlen kalandjaival elvarázsolja a nagyközönséget. Erre kínál kitűnő alkalmat a Budapesti Operettszínház előadása a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon: az elragadó muzsika, a lenyűgöző látványvilág és az elsőrangú művészek felejthetetlen élményt ígérnek.

Hogyan válik Lebstück Mária, a tizennyolc éves, szerelemről ábrándozó fiatal lány az 1848-as forradalom és szabadságharc honvédhuszár főhadnagyává? Mi történik, ha regénybe illő életútjához csodálatos dalokat, tüzes táncokat és felhőtlen nevetést kapcsolunk, amit áthat a szabadság iránti soha el nem múló vágyunk? Huszka Jenő és Szilágyi László történelmi ihletésű nagyoperettje két felvonásban, kicsattanó lendülettel meséli el a főhősnő lebilincselő történetét.

„A Budapesti Operettszínház életében az újabb bemutató mindig ünnepi alkalom, kiváltképpen a centenáriumi évadunkban” – fogalmazott Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes, főigazgató a Mária főhadnagy 2023. márciusi premierjének idején, majd hozzátette: „A 100. évfordulóját ünneplő Operettszínházban, az 1848-as forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján színpadra vitt nagyoperett méltó emléket állít hőseinknek, kiváltképpen a női hősöknek.”

Homonnay Zsolt Jászai Mari-díjas színházi alkotó, az Operettszínház művészeti vezetője és az előadás rendezője elmondta: fontosnak tartja, hogy – hidat képezve az akkor élt alakok érzései és a mai nézők lelke között – a történetet átélhetővé tegyék minden korosztály számára.

A Margitszigeti Színház előadás különlegessége, hogy a színpadi játéktér kitágul, illeszkedve a közkedvelt helyszín adottságaihoz.

A premier után megjelent kritika így ír az előadásról: „Homonnay Zsolt Mária főhadnagyának, az Operettszínház friss bemutatójának nem célja, hogy megváltsa a világot, és nem is kell mindig, mindenáron erre törekednie egy előadásnak. A sokfelé látható színházi látásmódok mellett lassanként már-már az lesz az igazi innováció, ha valakinek akad bátorsága visszatérni a klasszikus értékekhez.”

Ajánló


Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!