Program


Happy Birthday, Mr. Lencsés!

Happy Birthday, Mr. Lencsés!

Lencsés Lajos oboaművész születésnapi koncertje a BMC-ben.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. január 18. szerda, 19:30

Happy Birthday, Mr. Lencsés!

A Budapesti Vonósok régi barátja és kollégája, Lencsés Lajos oboaművész éppen a koncert napján, 2023. január 18-án ünnepli 80. születésnapját. A magyar előadóművész karrierje jelentős részét Nyugat-Európában töltötte. Az ünnepelt oboista többször is színpadra lép a januári estén, mellette Jónás Krisztina szoprán énekes lesz a koncert másik szólistája, aki a régizenében és a kortárszenében is otthonosan mozog.

A koncert első felében énekes kompozíciók szólalnak meg: egy Bach-kantáta, majd pedig igazi ínyencségként Hans von Koessler kamaradalai. Az Ich bin vergnügt mit meinem Glücke (magyarul: Megelégszem sorsommal) című egyházi kantátát 1727 februárjában, Lipcsében komponálta Bach – ekkor már a negyedik évét töltötte a városban a Tamás-templom karnagyaként. A kantátában egyetlen szoprán énekes kap szólószerepet (ezt a típust szólókantátának nevezik); két ária és két recitativo után egy zárókorál kerekíti le a darabot. Az énekes szólamokat kis hangszeres együttes kíséri: oboa, egy apró vonóskar (két hegedű, egy brácsa), valamint continuócsoport. Hans von Koessler Bajoroszágban született és ott is halt meg, de mivel két részletben, hosszú ideig tanított a budapesti Zeneakadémián (1882–1908, 1920–1924), Magyarországon Koessler Jánosnak is nevezik. Neves komponistává érő hallgatókat tanított, többek között Bartók Bélát, Kodály Zoltánt és Dohnányi Ernőt. Német nyelvű kamaradalai különleges kísérettel szólalnak meg: oboa, kürt, valamint egy vonósnégyes játszik együtt az énekszólammal.

Farkas Ferenc közel 90 évesen, 1994-ben Lencsés Lajosnak ajánlotta Aria e rondo all’ungherese című darabjának most játszott változatát: a szólisztikus oboa- és hegedűszólamot vonószenekar kíséri. (A műből készült két hegedűre és vonószenekarra írt változat is.) Weiner Leó élete során öt divertimentót komponált, ezek közül talán az első lett a legnépszerűbb. Az öttételes zenekari táncfüzér legismertebb részlete a Rókatánc című második tétel, amely az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmben (2016) is elhangzik. Kodály Zoltán Epigrammái az 1950-es években készültek, a sorozathoz a kissé különc orgonista-pedagógus zenész, Kistétényi Melinda írt hagyományhű szöveget. Most vonószenekari kísérettel szólalnak meg ezek a népiesen modern darabok.

Műsor:
J. S. Bach „Ich bin vergnügt mit meinem Glücke” kantáta BWV 84
Koessler János 12 kamaradal
Farkas Ferenc Ária és Rondo all’ Ungherese
Weiner Leó Divertimento
Kodály Zoltán Epigrammák

Közreműködők:
Lencsés Lajos oboa
Jónás Krisztina szoprán
Pilz János koncertmester
Budapesti Vonósok

Ajánlatunk


zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Mogyeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar és angol felirattal

Ajánló


Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek…

Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!