Program


Händel: An Occasional Oratorio

Händel: An Occasional Oratorio

G. F. Händel: An Occasional Oratorio (Alkalmi oratórium)

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 6. szombat, 19:30

Közreműködők:

Ducza Nóra, Lökösházi Mária – szoprán
Kéringer László – tenor
Jekl László – basszus

Kodály Kórus Debrecen
(karnagy: Kocsis-Holper Zoltán)

Savaria Barokk Zenekar

vezényel: Németh Pál

Támogatók:

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Magyar Händel Társaság

Nemzeti Kulturális Alap

An Occasional Oratorio HWV 62

Az „alkalmi oratórium” egy egész Angliát megrázó politikai eseményre reagálva készült: Cumberland hercege vezetésével leverték a hannoveri monarchia elleni 1745-46-os jakobita lázadást. Händel, aki akkoriban a Júdás Makkabeus tételein dolgozott, gyorsan megkomponálta az oratóriumot, és felhasznált néhány tételt a korábbi művekből. Newburgh Hamilton librettóját választva illőn demonstrálta, hogy támogatja a monarchiát. A művet először 1746. február 14-én mutatták be a londoni Covent Garden Színházban, de a lázadásnak csak a cullodeni csata vetett véget áprilisban. A legenda ennek ellenére úgy szól, hogy Händel előre megírta a győzelmi oratóriumot és amikor elkövetkezett, akkor gesztusként letette a király asztalára és került sor a bemutatóra. Ez a ritkán előadott, mégis csodálatos zenét tartalmazó oratórium további tételekkel bővült a későbbi előadásokhoz. A záró kórus az 1727-es "Zadok the Priest" (HWV 258) nyitókórusának átemelése, amely kirobbanó erővel ünnepel és kéri, hogy „Isten óvja a királyt és adjon neki hosszú életet”.

 

Ajánlatunk


Bár egészen kicsi kora óta hangszerek között nevelkedett, sokáig nem volt egyértelmű, hogy a zenei pályát választja. A szakralitáshoz máig erősen vonzódó Omar Faruk Tekbilek az egyik legnagyobb hatású török világzenei előadó, aki a Müpa színpadán áprilisban új életre kelti a legnemesebb közel-keleti zenei hagyományokat.

Fenyő Miklós – Tasnádi István MADE IN HUNGÁRIA musical két részben

Tartson velünk egy igazi házibuliba!

Ajánló


Évnyitó vagy szülői értekezlet? Napközi ügyelet és portfólió készítés? Mit tegyünk, ha a tanár kollégák játszmákba hajszolják egymást és visszaélnek…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!