Program


Glinka / Rachmaninov / Csajkovszkij - Concerto Budapest 23/24 G2

Glinka / Rachmaninov / Csajkovszkij - Concerto Budapest 23/24 G2

MŰSOR:
GLINKA: Ruszlán és Ludmilla - nyitány
RACHMANINOV: 1. (fisz-moll) zongoraverseny, op. 1
CSAJKOVSZKIJ: 1. (g-moll) szimfónia, „Téli álmodozás”, op. 13

Mihail Pletnyov zongora
Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 9. szombat, 19:30

A Ruszlán és Ludmilla Glinka meseoperája Puskin nyomán, egyben az orosz klasszikus zenei stílus egyik első, emblematikus darabja. Legnépszerűbb része a kirobbanóan energikus hangvételű nyitány, amelynek fő tematikus anyaga az 5. felvonás örvendező kórusának zenéjéből merít, de a mélyvonósok megszólaltatják Ruszlán hatásos szerelmes áriájának témáját is. Az orosz zenekari repertoár ritkábban hallható kompozíciói közül két „első zsenge” következik. Rahmanyinov 17 évesen, Grieg zongoraversenyének bűvöletében komponálta 1. zongoraversenyét.  A darab nagyon különbözik későbbi népszerű 2. és 3. versenyművétől; a kevésbé emlékezetes dallamokért cserébe az 1. fiatalos élénkségével és lendületével lepi meg a hallgatót. Szintén a nagy nyugati kortársak, Mendelssohn és Schumann ihlették Csajkovszkij 1. szimfóniáját, a 26 éves mester munkáját, amelyet egykori tanára, Anton Rubinstein vehemens bírálatot követően rövid úton visszaküldött javításra, átdolgozásra. A mű csak jóval később került közönség elé, és zajos sikert aratott, kritikusai nagyra értékelték kiváló zenekarkezelését, hamisítatlan oroszos hangvételét. Csajkovszkij az első gyermeknek járó elfogultsággal gondolt rá: „bár sok szempontból kiforratlan, alapvetően mégis tartalmasabb és jobb, mint bármelyik másik érettebb művem” – írta egyik levelében.

Ajánlatunk


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

SZEREPLŐVÁLTOZÁS! BŐVEBB INFORMÁCIÓK A LEÍRÁSBAN. Improvizációs párkapcsolati játék, négy kiváló színművész és dr. Piczkó Katalin játékmester közreműködésével.

Ajánló


Daphne du Maurier regénye alapján a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló bemutatója

Négy különböző kultúrájú "öreglány" – őszinték, viccesek- igazi emberek, még most is ízig – vérig nők. Életük utolsó fejezetében, a…

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!