Program


FILM/ZENE: 3:1 a szerelem javára

FILM/ZENE: 3:1 a szerelem javára

fekete-fehér magyar vígjáték, 84 perc, 1934
magyar nyelven

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 3. szerda, 19:00

Rendező: Vaszary János
Forgatóköny: Békeffi István, Stella Adorján, Kellér Dezső, Szilágyi László
Operatőr: Eiben István
Zene: Ábrahám Pál

 

A magyar futballválogatott Bécsben vereséget szenved az osztrákoktól. A mérkőzés után a csapat edzőtáborba utazik. Fiúruhában velük tart a sértődött Grete, akinek vőlegénye, a skót Bob McGregor elkésett az esküvőről. A tábor lakomával kezdődik, de ezután Gyuri, a kapitány sportszerű életmódra kényszeríti társait. Pedig a kertben vitorláslányok tanyáznak: ugyanazt a kastélyt adták bérbe nekik is. Bob utánamegy menyasszonyának, aki azonban már Gyurit kerülgeti. Ez a kapcsolat is nehezen alakul, a visszavágón Gyuri mégis Grete jelenlététől ösztönözve rúgja be a csapat győzelmét jelentő gólokat.

Ábrahám Pál (1892-1960) „a világháború közti időszak egyik legsikeresebb operettkomponistája, a műfaj megújítója, számtalan népszerű darab, többek közt a Bál a Savoyban és a Viktória című revüoperettek szerzője. […] Több operettjét megfilmesítették, ő maga a frissen indult hangosfilmipar keresett komponistája lett.” (Kultura.hu)

„A kedves szerelmi komédiában sok olyan színész feltűnik, aki korábban Berlinben is népszerű volt: a színpadi verzióban is főszerepet játszó Bársony Rózsi, Dénes Oszkár, Halmay Tibor és Szenes Ernő is ilyen. A filmnek Dénes Oszkár és Bársony Rózsi zenei betétei adnak igazán friss, modern karaktert. Ahogy Kurutz Márton filmtörténész megfogalmazza, Ábrahám Pál »merőben új szemléletmóddal ajándékozta meg a magyar zenés filmeket. Mindenki számára bebizonyította, hogy a Hunniában is lehet színvonalas és látványos revüfilmeket készíteni. Nem is hiányoztak azután a magyar filmekből a zenei betétek, amelyek a legkomolyabb drámában is némiképp oldották vagy fokozták a feszültséget. Ilyen jelenetekben találkozhatott a közönség a pesti éjszaka ismert dizőzeivel és énekeseivel, akiknek nevét, hangját jól ismerhette gramofonlemezekről és a rádióból, valamint azokkal a zenészekkel és zenekarokkal, amelyek ugyancsak jellegzetes szereplői voltak az akkori Budapest éjszakai életének«.” (Barkóczi Janka: Ábrahám Pál (1892–1960), nfi.hu; az idézett mű: Kurutz Márton: Könnyűzene és muzikalitás a magyar filmben (A kezdetektől 1945-ig). In: Simon Géza Gábor (szerk.): Fejezetek a magyar jazz történetéből 1961-ig. Budapest: Magyar Jazzkutatási Társaság, 2001. 212.)

A vetítésekre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor. A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Ajánlatunk


Az előadás a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi különbségek komoly kérdéseit járja körül, és ez a világ első operettje, mely nem vidám végkifejlettel zárul.

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Ajánló


Gaetano Donizetti AZ EZRED LÁNYA Vígopera két felvonásban, prózai jelenetekkel, francia és magyar nyelven, magyar, angol és francia felirattal

Mi a közös egy régiségkereskedőben, egy képviselő feleségében és két fodrászban? Legyenek szemtanúi egy gyilkossági nyomozásnak és az est végére…

A Koyaanisqatsi sikere után az amerikai rendező, Godfrey Reggio műhelyében megszületett a Qatsi trilógia.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!