Program


FARSANGINDÍTÓ HANGVERSENY Operettszerzők a hangversenypódiumon

FARSANGINDÍTÓ HANGVERSENY Operettszerzők a hangversenypódiumon

Hogyan is ünnepelhetné másképp a komolyzene kultúráját elkötelezetten képviselő Nemzeti Filharmonikusok a farsang kezdetét, mint olyan darabokkal, amelyek könnyűek, szórakoztatók, kikapcsolódást kínálnak – ám mindeközben jottányit sem engednek a jóízlésből és a megmunkálás maximalizmusának igényéből?

FARSANGINDÍTÓ HANGVERSENY - Operettszerzők a hangversenypódiumon

Műsor:
Hector Berlioz: Római karnevál – nyitány, op. 9
Lehár Ferenc: Arany-ezüst ‒ keringő, op. 79
Lehár Ferenc: Concertino hegedűre és zenekarra
Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban – nyitány
***
Ifj. Johann Strauss: Denevér – nyitány
Lehár Ferenc: Vilja-dal ‒ részlet A víg özvegyből
Lehár Ferenc: Giuditta ‒ Meine Lippen
Léo Delibes: Lakmé ‒ Virágduett
Ifj. Johann Strauss: Kék Duna keringő
Ifj. Johann Strauss: Bauern polka (Parasztok)

 
Szabadi Vilmos - hegedű
Pasztircsák Polina - szoprán
Schöck Atala - alt
Bősze Ádám - házigazda
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Dinyés Dániel


Hogyan is ünnepelhetné másképp a komolyzene kultúráját elkötelezetten képviselő Nemzeti Filharmonikusok a farsang kezdetét, mint olyan darabokkal, amelyek könnyűek, szórakoztatók, kikapcsolódást kínálnak – ám mindeközben jottányit sem engednek a jóízlésből és a megmunkálás maximalizmusának igényéből? A műsor, amelyetDinyés Dánielvezényel, túlnyomórészt olyan alkotók kompozícióit kínálja, akik kapcsolatban álltak a klasszikusok világával.

A farsang nagy hagyományú időszak, mely a hozzá tartozó önfeledt szórakozás ellenére elválaszthatatlan a kereszténységtől: vízkereszttől húshagyókeddig terjed. Miért farsangoltak a régiek? Hogy kimulassák magukat a nagyböjt kezdete előtt. Nem véletlen, hogy a farsang utolsó három napját karneválnak nevezzük – a latin eredetű szó (carne, vale = hús, istenhozzád) jelentése is erre figyelmeztet. Az NFZ korábban nem adott farsangindító hangversenyeket, az idei esemény újdonságot kínál az együttes közönségének. Szerzőink nem akárkik: ifj. Johann Strauss legnagyobb csodálója Brahms volt, Offenbaché Debussy, Lehárt Dvořák biztatta, hogy hegedülés helyett komponáljon. A műsor egyik szenzációja Lehár ritkaságnak számítóConcertinója asokoldalú virtuóz, Szabadi Vilmos tolmácsolásában. A vokális operettrészleteket az operaműfaj olyan sztárjai szólaltatják meg, mint Pasztircsák Polina és Schöck Atala, a közvetlen hangulatról pedig a népszerű rádiós és televíziós személyiség, Bősze Ádám konferálása gondoskodik.