Program


Devich Benedek és Gorka Plada kamaraestje

Devich Benedek és Gorka Plada kamaraestje

A két fiatal művész, Devich Benedek és Gorka Plada a klasszikus-romantikus, virtuóz repertoár helyett a 20-21. századi alkotások világában talált zenei otthonra. Szeptemberi műsoruk fő célja, hogy bemutassa a nagybőgő lírai arcát, de a finom érzékkel összeállított program a zongora elmélyült sokszínűségét is reflektorfénybe helyezi.

Aktuális előadások



Műsor:
Johann Sebastian Bach: D-dúr gambaszonáta, BWV 1028
Serge Koussevitzky: fisz-moll nagybőgőverseny, op. 3
Kurtág György: Les Adieux
Leoš Janáček: Zongoraszonáta 1905.X.1., „Az utcából”
*****
Kurtág György: Devich Sándor emlékezete
Kurtág György: Jelek, játékok és üzenetek 6 – Message-consolation à Christian Sutter
Ligeti György: Zongoraetűdök – 16. Pour Irina
Claude Debussy: 12 etűd – 6. Pour les huit doigts, 10. Pour les sonorités opposées, 11. Pour les arpèges composés
Ernest Bloch: A zsidó életből – 1. Ima – Devich Benedek átirata
Gustav Mahler: Rückert-dalok – 4. Ich atmet’ einen linden Duft – Devich Benedek átirata

Közreműködik:
Devich Benedek – nagybőgő
Gorka Plada – zongora

A két fiatal művész, Devich Benedek és Gorka Plada a klasszikus-romantikus, virtuóz repertoár helyett a 20-21. századi alkotások világában talált zenei otthonra. Szeptemberi műsoruk fő célja, hogy bemutassa a nagybőgő lírai arcát, de a finom érzékkel összeállított program a zongora elmélyült sokszínűségét is reflektorfénybe helyezi. A koncertet Kurtág Györgynek ajánlják, akihez Benedeket nem csak nagyszülei és szülei zenei munkásságán keresztül fűzik szoros szálak, de személyesen is együtt dolgozhatott a zeneszerzővel, amikor a nagyapja, Devich Sándor emlékére született darab ősbemutatójára készült.

A Junior Prima díjas Devich Benedek pályája kezdete óta egyik legfontosabb missziójának tekinti a nagybőgő mint szólóhangszer bemutatását. Szenvedélyes meggyőződése, hogy a nagybőgő hangszínskálája éppen olyan kimeríthetetlen, mint a vonós hangszercsalád ismertebb és megbecsültebb tagjaié. Koncertjein arra törekszik, hogy a hegedű- és csellóestek gazdag rezgésű élményét nyújtsa a közönségnek, amit nemcsak a viszonylag szűk nagybőgő-irodalom műsorra tűzésével ér el, hanem saját maga által készített átiratokon keresztül is kifejezésre juttatja hangszere sokoldalúságát.

Gorka Plada zongoraművésszel a berlini Hanns Eisler Főiskolán találkoztak először, majd váltak állandó kamarapartnerekké. Plada a 2023-as Steinway szponzori díj nyertese, tanárai között Schiff András és Eberhard Feltz nevét is megtaláljuk, illetve olyan neves művészekkel léphetett már fel, mint Stefan Dohr vagy Valeriy Sokolov. A duó számos nemzetközi fesztiválon mutatkozhatott be az elmúlt évek során, például a kamarazene fellegvárának is tartott IMS Prussia Cove, a Kronberg Academy „Chamber Music Connects the World”, a Heidelberger Frühling és a lengyelországi Krzyzowa Music koncertjein.

Ajánló


Apollón és Dionüszosz, az idill és féktelen ünnepély: efféle ellentétpárokkal lehetne jellemezni Beethoven két szimfóniáját, a Hatodikat és a Hetediket.…

A koncert a nemzetközi- és a magyar örökzöldek színes váltakozása, korszakokon és generációkon átívelő zenei utazás, mintha egy rádiókészülék állomáskereső…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!