Program


Csiky Gergely: A nagymama

Csiky Gergely: A nagymama

Az előadást a már ezen a színpadon sokszor szerepelt Dunaalmási Öregmalom Színtársulat mutatja be, akik a színpad iránti szeretetüktől vezérelve, a Korona vírussal is dacolva, szabadidejüket nem kímélve tanulták meg a darabot, hogy most Önöknek felejthetetlen estét szerezzenek műkedvelő előadásukkal.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 1. péntek, 19:00

Csiky Gergely: A nagymama
A Dunaalmási Öregmalom Színtársulat előadása

1875-ben a gróf Teleky-féle vígjátékpályázat eredményhirdetése csaknem botrányba fulladt az Akadémián, mivel a zsűri a beérkezett 12 pályamű közül egyet sem akart díjazni, azok silány volta miatt. A alapszabályzat azonban ezt nem tette lehetővé, úgyhogy muszáj volt egy pályaművet megjelölni. A Választás a „Jóslat” című darabra esett, amely még – a bírálók szerint – felmutatott némely drámai értéket. A pályázat jeligés volt és ilyen előzmények bejelentése után kérdéses volt, hogy a szerző megjelenik-e átvenni a díjat, az Akadémia nagy számban megjelent vendégei előtt. Csiky végül is jelentkezett, amikor meghallotta darabja címét, és átvette a díjjal járó 100 arany forintot. Itt indult el az 1842-ben született temesvári katolikus pap irodalmi karrierje. A darabot a Nemzeti Színház bemutatta, és ezt követte még számos új színpadi mű Csiky tollából. akit később annyira lefoglalt irodalmi tevékenysége, hogy elhagyta a papi pályát és a katolikus vallást, evangélikusként megnősült, és ettől kezdve már csak színdarab- és regényírással foglalkozott, 49 éves koráig, amikor is hirtelen meghalt. Csiky a XIX. századvég legnépszerűbb drámaírója lett, a magyar polgári színjátszás megalapítója, méltó utódja a Toldy-Jósika-Szigligeti irodalmi vonalnak. Sikereit mi sem mutatja jobban, mint az életében akadémiai pályázatokon elnyert 2000 arany forint.
A nagymama című műve utolsó, még életében bemutatott darabja volt, amit a címszereplő, Prielle Kornéliának írt. A nagymama, Szerémi grófné kényszerházasságából született 2 fiát korán elvesztette, egy fiú unokájáról tudott csak, aki könnyelmű életet élt, és a később unokatestvérként megjelenő Márta életét majdnem megkeserítette. Párbaj, csalódás, félreértések sorozata és a káoszon egyedül uralkodni tudó , csodálatos nagymama csalafintán bölcs beavatkozása teszi élvezetessé és felejthetetlen kedves emlékké ezt a darabot. A szereplők jól megrajzolt, igazi hiteles képviselői a kornak, akiknek a problémái manapság talán már kissé megmosolyogtatók is lehetnek, de pont ez a kedves naivitás az, ami olyan szerethetővé teszi a konfliktusokat. Az előadást a már ezen a színpadon sokszor szerepelt Dunaalmási Öregmalom Színtársulat mutatja be, akik a színpad iránti szeretetüktől vezérelve, a Korona vírussal is dacolva, szabadidejüket nem kímélve tanulták meg a darabot, hogy most Önöknek felejthetetlen estét szerezzenek műkedvelő előadásukkal.
                                                                                                                                                                         Entz László
 
Szereposztás:
Szerémi grófné, Nagymama.............. Sineger Eleonóra
Márta.................................................. Nagy Vivien
Galambosné...................................... Károlyi Dóra
Karolin igazgatónő............................. Albert Zsuzsa
Seraphine tanárnő............................. Somody Tilda
Tódorka tanár.................................... Zenthe Ferenc
Ernő................................................... Csokonay Vitéz Dániel
Kálmán.............................................. Zalai Márton
Örkényi báró ny.ezredes................... Entz László
Koszta Sámuel ny lelkész................. Nikl Antal
Piroska.............................................. Rajtó Eszter
Pincér................................................ Entz Domokos
Nevelő intézeti növendékek.............. Rácz Lujza, Zalai Lujza, Kiss Annabori, Bata Emese, Bata Lili

Alkotók
Díszlet: Jásdy Bea és Kotsis László
Tánc: Juhász Viki
Technikai munkatársak: Strommer Domonkos, Tar Szilárd
Plakát: Árendás József
Súgó: Entz Sári
Producer: Vidovszky Ferenc
Rendezte: Entz László

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Pintér Béla és Társulata: A Sehova Kapuja

Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról. Terápia, démonok, hormonok, Pottyondy... Mit érez ha ezeket hallja?

Ajánló


Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei…

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!