Program


Budapesti bemutató - NOMÁDOK • Székesfehérvári Balett Színház

Budapesti bemutató - NOMÁDOK • Székesfehérvári Balett Színház

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 19. péntek, 19:00

„Idézőjelek”

A kortárs író és költő L. Simon László korábbi könyvének az alkotó által megszerkesztett részleteire készített koreográfiát Egerházi Attila. A koreográfia az író által kifejezésre juttatott megfoghatatlan, olykor szinte kimondhatatlan gondolatokat és érzéseket ragadja meg és teszi láthatóvá, miközben a szövegben rejlő kódolt üzenet a lélek számára letapogatható módon jelenik meg és táncköltészetként kel életre. Csak úgy, mint az Örkény-balett esetében, a koreográfiában az irodalmi szöveg kap erőteljes hangsúlyt, s ezt egészítik ki a zenei betétek.

Felhasznált irodalom: 

Válogatás L. Simon László A háromlábú lovat etető lány című kötetéből.

Nomádok

A kortárs balett témája a vándorlás. Életünk során szinte valamennyien helyet vagy életteret váltunk, akár többször is. A vándorlás mozgatórugója lehet a kíváncsiság, a felfedezés vágya, de lehet oka a szükség, vagy akár a menekülés is. Sok esetben az élettér-változtatás célja a vélt vagy valós problémák megoldása. Egy dolog azonban bizonyos: akárhová is megy az ember, mindig magával viszi saját magát. 

Az ősi magyar népmesék központi figurájaként sok esetben megjelenik a vándorlegény alakja, aki tarisznyájával a vállán nekiindul, hogy szerencsét próbálva felfedezze a világot, és benne saját magát. A balett ugyancsak reflektál a táncosok vándor életmódjára.

A Nomádok című kortárs balett zenei világa ősi zenei témákhoz nyúl vissza. A zeneművek kortárs táncnyelven íródtak és leginkább az ősi magyar zenei világból merítenek, a táncszínházi produkció pedig kortárs táncnyelven teszi láthatóvá a darab zenei világát. 

Egyfajta vízió, amely álomszerű világot teremtve ölt formát. 

Egerházi Attila

Rendező-koreográfus

 

„Idézőjelek”: 

Rendező-koreográfus: Egerházi Attila

Koreográfus asszisztens, próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo

Librettó: L.Simon László

Zene: Kronos Quartet: Built you a mountain; Laurie Anderson and Kronos Quartet

 Kimmo Pohjonen and Kronos Quartet: Emo Part 1.

Jelmezterv: Pajor Patrícia és Herman Anett

Hangfelvételről közreműködik: Sarádi Zsolt (a Vörösmarty Színház színművésze)

Hangfelvétel: Kovács Tamás

Hangvágás és speciális hangeffektek: Cristina Porres Mormeneo

Média design: Falvay Miklós

Szcenikus: Bajkó György

NOMÁDOK:

Rendező-koreográfus: Egerházi Attila

Koreográfus asszisztens, próbavezető balettmester:  Cristina Porres Mormeneo

Fényterv:  Egerházi Attila

Szcenikus:  Bajkó György

Jelmezterv:  Pajor Patrícia és Herman Anett

Zene:  Lovász Irén és Дeva – Genezis; Album: Gyógyító hang, Lajkó Félix és az Óperentzia - Rét, Balanescu Quartet - Empty Space Dance, Arvo Pärt: Für Alina – Piano: Masako Ohta

Ajánlatunk


Brian Blade legendás amerikai jazzdobos (Chick Corea, Joshua Redman, Bill Frisell) Magyarországon is jól ismert, még popos körökben is az egyik legkeresettebb hangszerén - Joni Mitchelltől Bob Dylanig a legnagyobbakkal játszott.

Godfrey Reggio, a kísérletező szellemű amerikai rendező 1982-ben készítette el Koyaanisqatsi című filmjét, amely az új iránt fogékony közönség köreiben kultikus alkotássá vált. A cím a hopi indiánok nyelvén annyit jelent: Kizökkent világ - ezzel a címmel forgalmazták a filmet annak idején Magyarországon is.

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

Ajánló


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha…

Van a Bajza utca sarkán egy kis palota. A józsefvárosi Nagytemplom utcai bérházban pedig izgatott a készülődés. Pünkösdi Kató színinövendék…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!