Program


Budafoki 2023-24/2 - Filmzenék másképp
2

Budafoki 2023-24/2 - Filmzenék másképp

Filmzene másképp – akár ez is lehetne a mai koncert címe, hiszen csupa olyan mű szerepel repertoáron, ami valamilyen módon, karakterének, keletkezésének vagy éppen szerzőjének köszönhetően kapcsolódik a filmes világhoz.

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: november 10. péntek, 19:00

 William Walton Johannesburg fesztivál nyitánya ugyan nem filmhez készült, de lendülete, karaktere miatt azonban könnyen el lehetne képzelni akár filmzenének is. William Walton angol zeneszerző, aki az 1900-as évek elején született, és majdnem végig élte a huszadik századot. Sok műfajban és stílusban alkotott, a filmzenétől kezdve az operáig. A szerző 1956-ban írta ezt a művét Ernst Fleischmann, a Johannesburgi fesztivál zenei igazgatójának felkérésére, a város fennállásának hetvenedik évfordulójára. Fleischmann külön kérése volt, hogy a műben legyen afrikai téma vagy motívum is, ezt Walton az ütősökkel oldotta meg. Ő maga is úgy jellemezte ezt a művét, hogy ez egy lendületes vágta, ami nagy figyelmet és technikai felkészültséget kér a zenekartól.

Nino Rotát talán nem kell bemutatni azoknak, akik látták a nagysikerű Keresztapa című trilógiát. Nino Rotanak köszönhetjük a film fülbemászó – egyébként Oscar-díjjal jutalmazott – dallamait. Sokan azonban talán nem tudják, hogy Nino Rota rengeteg komolyzenei művet hagyott hátra, a filmzene csak egy része volt zenei munkásságának. 1972-ben írta a mai estén elhangzó I. csellóversenyét késő romantikus stílusban, mely a szólistától komoly technikai felkészültséget igényel a zenekar szintén hangsúlyos szerepe mellett. A csellószólót Hartmann Domonkos játssza, aki a Zeneakadémián Rohmann Ditta és Kokas Dóra, Bécsben Várdai István tanítványa. 2022-ben Junior Prima Díjat vehetett át.

A Budafoki Dohnányi Zenekarról köztudott, hogy szívesen játssza és népszerűsíti kortárs magyar zeneszerzők műveit, ehhez minden évben lehetőséget ad a zeneszerzőknek egy-egy újabb művük benyújtására. Az idei évadra az egyik kiválasztott Kovács Levente műve, mely profi módon tálalt és meghangszerelt hollywoodi jellegű filmzene annak minden kellékével.

A koncert zárásaként egy olyan szerző műve hangzik el, aki rendszeresen szerepel a Budafoki Dohnányi Zenekar filmzene koncertjein. Erich Wolfgang Korngoldról van szó, a „bécsi csodagyerekről”, akinek korán megmutatkozó zenei képességei Hollywood figyelmét is hamar felkeltették. A The Sea Hawk (Hét tenger ördöge) című kalandfilm 1940-ben készült Errol Flynn főszereplésével, melyben a főszereplő egy angol kalózt játszik, aki Anglia érdekeit igyekszik megvédeni a Spanyol Armadával szemben. Ehhez kérték fel Korngoldot zeneszerzőnek, aki egy meglehetősen hosszú darabot komponált, mely talán a legösszetettebb filmzenéjének tekinthető, és emiatt sokkal inkább hasonlít egy szimfonikus műhöz, mint filmzenéhez. Ennek szvit változatát hallhatja a mai estén a közönség.

Előadók:

Hartmann Domonkos – cselló

Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényel: Werner GáborMűsor:William Walton: Johannesburg fesztivál nyitány
Nino Rota: I. csellóverseny
Kovács Levente: Tomoko’s Quest for Happiness
Korngold: The Sea Hawk (Hét tenger ördöge) – szvit

Ajánlatunk


Az ország egyik első számú koncertzenekara, az összetéveszthetetlen zenei hangzású Quimby 33 év után sem hagy fel a kísérletezéssel.

„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Ajánló


Wayne Eagling / Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij A DIÓTÖRŐ Mesebalett két felvonásban

félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!