Program


A bűnbánó költő: a Tercina Együttes és Kálid Artúr Balassi-estje / RÉGIZENE FESZTIVÁL
2

A bűnbánó költő: a Tercina Együttes és Kálid Artúr Balassi-estje / RÉGIZENE FESZTIVÁL

Furulyán, hegedűn és pengetős hangszereken a korban közismert dallamok, valamint Kálid Artúr előadásában Balassi Bálint-versek hangzanak el, mindehhez pedig látvány csatlakozik: a muzsikusi és színészi teljesítményt korabeli metszetek vetítése kíséri.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 3. péntek, 18:00

A bűnbánó költő: a Tercina Együttes és Kálid Artúr Balassi-estje

A Régizene Fesztivál különleges eseménye, a Tercina Együttes és Kálid Artúr Balassi-műsora összművészeti élményt ígér a koncertlátogatónak. Furulyán, hegedűn és pengetős hangszereken a korban közismert dallamok, valamint Kálid Artúr előadásában Balassi Bálint-versek hangzanak el, mindehhez pedig látvány csatlakozik: a muzsikusi és színészi teljesítményt korabeli metszetek vetítése kíséri. Az est időutazásra csábít, elénk varázsolva a 16. század második felének Magyarországát, s benne egy kivételes formátumú, nyugat-európai mércével mérve is jelentős művész-egyéniséget.

A műfajok eredetvidékén verssor és dallam még egyszerre született, s együtt is élte életét. Balassi Bálint, a viharos magánéletű, a török ellen harcolva meghalt katonaköltő jó példa arra, hogy a két műfaj szimbiózisa még a reneszánsz idején is gyakran megvalósult. A nagy műveltségű, több nyelven beszélő, verseket is fordító Balassi költeményei dalszövegként, zenére keletkeztek, s az utókor a költő utalásai alapján néhány vers esetében azonosítani tudja az ihlető melódiát. Az est során egyes versek énekelt alakban, mások szavalatként hangzanak el. Színesíti a programot, hogy a versek mellett a költő levelezéséből és a konfliktusgazdag életét illusztráló periratokból is megszólalnak részletek. A versekhez kapcsolódva feltehetőleg Balassi által is ismert zenék csendülnek fel: Regnart, Bakfark, Mosto, Palestrina és Susato művei között korabeli tánczenék, frottolák, canzonetták, balettók is helyet kapnak. A Tercina együttes 2009-ben alakult, s azóta eredeti célkitűzéséhez híven összművészeti műsorokkal lép közönség elé. Állandó partnerük, Kálid Artúr 1993-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, tagja volt a Vígszínháznak, a Maladype Színháznak és a Bárkának.

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


MEGÉNEKELT CSALÁDI MINTÁINK Családi örökségünkről énekel Jónás Vera és a Soharóza  A rendhagyó koncerten főszerepet kapnak az ember örökölt tulajdonságaik, felvett mintái, családi hagyományai és berögződései – vagyis a születésététől cipelt hátizsákja. A személyes hangvételű koncert egyben egy közvetlen, közös utazás az egyén saját legmélyére.

".. A feleségek által értesített rendőrség lelkes nyomozásba kezd, John pedig ámokfutó módjára ingázik a két asszony között.. "

Ajánló


Gótikus musicalként szokták emlegetni ezt a különleges zenei ínyencséget. Robert Louis Stevenson klasszikus rémregényének színpadi adaptációja egyaránt szól a bennünk…

Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús.…

Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!